Sari direct la conținut

Muzică și poezie în locuri încărcate de istorie

HotNews.ro
Pianista Diana Voronetskaya, Foto: Asociatia Pro Valores
Pianista Diana Voronetskaya, Foto: Asociatia Pro Valores

Stagiunea „Sunetul Muzicii” editia a X-a de la Castelul Peleș și Mogoșoaia Clasic Fest editia a VII-a, eveniment organizat la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, vor avea un numitor comun: un eveniment muzical poetic prilejuit de împlinirea a 125 de ani de la moartea lui Piotr Ilici Ceaikovski și a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Coșbuc.

Recitalul de la Sinaia, organizat de Muzeul Național Peleș și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România va avea loc sâmbătă 26 mai 2018, de la ora 16, iar cel de la Palatul de la Mogosoaia, organizat de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Asociația Pro Valores, se va desfășura duminică 27 mai 2018, de la ora 12.

Vor fi spectacole deosebite, în care armoniile imaginate de Ceaikovski în seria de miniaturi “Anotimpurile” op.37 se vor îmbina cu poezii de Coșbuc, inspirate de cele patru anotimpuri. Pentru a realiza o călătorie autentică în spiritul creației ceakovskiene, ghid vă va fi tânăra și foarte valoroasa pianistă de origine rusă Diana Voronetskaya. Mari voci ale scenei românești vor interpreta poezii ca: „Vestitorii primăverii”, „Noapte de vară”, “Toamna” sau “Iarna pe uliță”.

Accesul se face pe baza de invitație, care poate fi obținută scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Diana Voronetskaya s-a născut în 1999 la Chişinau. A urmat cursurile Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, unde a studiat cu profesoara Natalia Nețic. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov” și este studentă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinau, clasa profesorului Anatol Lapicus. Timp de 10 ani a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale. Cele mai importante competiții la care a fost laureată sunt: „Carl Filtsch” de la Sibiu, „Lira de aur” de la Suceava, „Milenium Piano” de la Bucureşti, Jocurile Delfice, Concursul internațional „A.Caramanov” în Ucraina, „Jocuri Veszprém” în Ungaria, „Blossoming” în Republica Cehă, „M.P.Mussorgsky” în Rusia. In luna mai 2017, a cântat în deschiderea concursului „Frederic Chopin” cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. În iulie 2017 a participat la un curs de măiestrie susținut de Gintaras Janusevicius în Lituania. De curând a fost solistă a Orchestrei Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinau, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro