Sari direct la conținut

VIDEO Cum a fost testată în Norvegia turela cu tun de 30 de mm ce va fi asamblată în România pentru transportoarele blindate Piranha 5

HotNews.ro
Piranha 5 cu turela cu tun 30 mm in teste in Norvegia, Foto: Hotnews
Piranha 5 cu turela cu tun 30 mm in teste in Norvegia, Foto: Hotnews

Turela telecomandată UT-30 produsă de israelienii de la Elbit pentru transportoarele blindate Piranha 5 ale României, despre care ministrul Apărării anunța în urmă cu o lună că a picat primele teste, a fost testată din nou, cu succes de data aceasta, în Norvegia, în fața specialiștilor MApN. Într-un clip video de la testare se vede cum turela cu tun de 30 de mm, montată pe un transportor Piranha 5, este testată în diferite condiții și lovește ținte statice și în mișcare. Turela israelienilor de la Elbit urmează să fie produsă în România și va fi montată pe variantele de luptă din cele 227 de transportoare blindate Piranha 5 pe care România le cumpără cu circa 900 de milioane de euro.

În urmă cu o săptămână turela UT-30 Mk2 cu tun de 30 de mm a fost testată din nou pe un transportor blindat Piranha 5 în Norvegia, au declarat surse HotNews.ro. Testele au fost realizate de față și cu o echipă de specialiști de la MApN.

Conform surselor HotNews.ro, testele au fost încheiate cu succes și au vizat atât tunul telecomandat de 30 de mm, cât și mitraliera 7,62mm.

Tragerile din Norvegia au fost realizate și pe timp de zi și pe timp de noapte, atât din poziții statice, la distanțe de 1.000, 1.500 și 2.000 de metri. Țintele au fost atât fixe, cât și mobile.

VIDEO cu tragerile de test din Norvegia:

În luna februarie, ministrul Apărării Gabriel Leș anunța că turela cu tun de 30 de mm nu a trecut primele teste și anunța că livrarea primelor 36 de unități Piranha 5 este deja în întârziere.

În replică, israelienii de la Elbit, producătorii turelei, au explicat că eșecul din primele teste se datorează unor probleme logistice.

România a cumpărat 227 de transportoare Piranha 5 pentru circa 900 mil. euro

Transportoarele Piranha V au fost contractate în ianuarie 2018 pentru circa 895 de milioane de euro cu Mowag (firmă elvețiană deținută de americanii de la General Dynamics). Contractul presupune achiziția a 227 de transportoare din care 197 ar trebui să fie asamblate în Romania la UMB.

„Conform prevederilor contractuale, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului subsecvent. Însă se constată o întârziere și ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalitățile prevăzute de contract. M.Ap.N. a achitat un avans de 30 la sută din suma prevăzută în contract, avans pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară”, explica ministrul Apărării la finalul lunii martie când a vizitat hala de la Uzina Mecanică București unde ar trebui asamblate mare parte din blindate.

Transportoarele Piranha 5 care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă ar urma să fie echipate cu turele UT-30 cu tun de 30 de mm și mitraliera calibru 7,62 mm produsă de israelienii de la Elbit chiar în România, la o nouă fabrică deschisă în 2018 la Măgurele.

Transportoarele care vor avea rol de derivate (punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN, etc) vor avea o o turelă telecomandată cu mitralieră cal. 12,7 mm.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro