Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în vizită la Pentagon: „E nevoie urgentă de o strategie la Marea Neagră sub coordonarea SUA” / Lloyd Austin: „Suntem recunoscători României”
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere la Pentagon cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, joi, 30 aprilie, în contextul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii.
„Vizita în SUA reprezintă o reconfirmare a relațiilor excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american şi, totodată, o nouă oportunitate pentru discutarea principalelor teme de interes comun. În acest sens, agenda de discuții a celor doi oficiali s-a axat pe subiecte legate de evoluțiile situației regionale de securitate în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, cu accent pe modalități concrete de consolidare a cooperării militare bilaterale, aprofundarea cooperării la Marea Neagră, continuarea prezenței forțelor armate ale SUA în România și în regiunea Mării Negre, respectiv contribuția la postura aliată de descurajare şi apărare pe flancul estic”, anunță MApN
Lloyd Austin: „Suntem recunoscători României”
- „Domnule ministru, suntem recunoscători României pentru găzduirea unei prezențe sporite a forțelor americane și aliate în țara dumneavoastră. Știți, în 2021, am văzut la fața locului relația remarcabilă dintre cele două armate ale noastre când am vizitat Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, iar sprijinul dumneavoastră generos a consolidat descurajarea de-a lungul flancului estic al NATO”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, potrivit unui comunicat transmis de ambasada SUA din România.
- „De asemenea, suntem foarte recunoscători poporului român pentru că a primit peste trei milioane de refugiați ucraineni și a contribuit la furnizarea de asistență umanitară”, a mai spus Austin.
În cadrul discuțiilor, demnitarul român a punctat relațiile excelente pe dimensiunea de apărare, în cadrul extins al Parteneriatului Strategic Româno-American, potrivit unui comunicat de presă remis HotNews.ro de către MApN.
„Vizita mea în Statele Unite vine într-un moment simbolic, când celebrăm 30 de ani de Parteneriat cu Statul Alabama, un pilon important în drumul către dezvoltarea unei relații excelente de Parteneriat Strategic. Alături de consolidarea profilului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o componentă importantă a politicii externe și de securitate a țării noastre”, a transmis ministrul Tîlvăr la debutul întrevederii.
Tîlvăr: „E nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA”
În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, ministrul Apărării Naționale a evidențiat eforturile României, alături de cele ale comunității statelor democratice.
- „Salut rezultatele deosebite obținute pe palierul sprijinului pentru Ucraina sub conducerea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul Grupului de Contact în domeniul apărării. România, în calitatea sa de stat membru UE și NATO, a acordat sprijin multidimensional pentru Ucraina și va continua să facă acest lucru atât timp cât va fi nevoie „, a adăugat oficialul român.
Oficialul român s-a referit și la situația de securitate regională și aprofundarea cooperării, apreciind că este nevoie de o strategie la Marea Neagră, precum și de o consolidare a prezenței aliate în această regiune și implicit în România. În context, a adresat mulțumiri Statelor Unite pentru contribuția consistentă cu forțe și capabilități dislocate pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România.
- „Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unui leadership activ al SUA în regiune. Prezența robustă a forțelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră” , a afirmat ministrul Apărării.
În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie 2023, oficialul român a menționat necesitatea implementării deciziilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid, de anul trecut, adoptarea unor decizii consistente privind securitatea la Marea Neagră, precum și identificarea unor măsuri concrete pentru sprijinul Ucrainei și partenerilor din regiune, precum a Republicii Moldova.
„România este astăzi un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiție, voință politică, precum și capacitatea de a contribui concret și credibil la implementarea priorităților comune, de viitor, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a mai precizat ministrul Angel Tîlvăr.