Sari direct la conținut

Tancuri Abrams pentru România: De ce SUA a anunțat suma de 2,5 mld de dolari, dar România a aprobat doar 1 mld pentru achiziție

HotNews.ro
Tanc Abrams M1A2, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Tanc Abrams M1A2, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

SUA aprobă vânzarea de 54 tancuri Abrams și 12 platforme derivate pentru România pentru 2,53 miliarde de dolari, o sumă aproape de două ori și jumătate mai mare decât a aprobat Parlamentul României pentru această achiziție. MApN explică de unde vine această diferență.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA, anunță MApN care a salutat notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Congresul SUA a aprobat o astfel de vânzare pentru circa 2,53 miliarde de dolari, dar aici merită precizat că în luna mai Parlamentul a aprobat oficial o achiziție de tancuri Abrams, dar doar pentru suma de puțin peste 1 miliard de dolari.

Totuși, de unde vine diferența de preț? MApN explică:

  • Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.
  • Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari.
  • După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat”.

De ce a ales România tancurile Abrams

Despre achiziția de tancuri, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, explica la podcastul „Observatorului militar” de ce România a ales tancurile Abrams.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, spunea oficialul MApN.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a spus Incicaș.

În mai 2022, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), americanii de la General Dynamics au prezentat tancul Abrams ca o variantă pentru România, iar Armata americană a adus un tanc la display, împreună cu echipajul său.

De precizat că General Dynamics deja operează în România un joint-venture prin care construiește în București transportoarele blindate Piranha 5, un vehicul de luptă pentru care turelele, tunurile, mitralierele și mortierele sunt deja construite în România de alte companii precum Elbit.

Pe lângă mesajele afișate la standul General Dynamics, pe platforma Romaero armata americană a expus un tanc M1A2 Sepv2, unul dintre cele mai moderne tancuri ale armatei SUA în prezent.

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite”, a detaliat sergentul american Jesse Boell pentru HotNews.ro.

„Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia și Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc”, a spus sergentul Boell.

Polonia cumpără peste 250 de tancuri Abrams M1A2 modernizate și 116 tancuri Abrams M1A1 – Costul? Aproape 6 mld de dolari

Ministrul Apărării al Poloniei a semnat pe 5 aprilie contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 miliarde de dolari (4,32 miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut.

Potrivit mass-media poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, fabricate de grupul american General Dynamics, de 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110.

Primele tancuri vor fi livrate Poloniei chiar de anul acesta, iar livrările vor continua până în anul 2026.

În paralel, Polonia a mai semnat un contract cu SUA pentru un lot de 116 tancuri Abrams model mai vechi, M1A1.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Ministerul polonez al Apărării, valoarea noului contract se ridică la 1,4 miliarde de dolari, din care 200 de milioane sunt finanţaţi de partea americană ca parte a ajutorului acordat Poloniei.

  • VIDEOREPORTAJ HotNews.ro în baza militară Bemowo Piskie din Polonia, acolo unde se antrenează americanii cu tancuri Abrams și blindate Bradley împreună cu militarii britanici, polonezi și români:

Specificațiile Abrams M1A2 SEP V3

Produs: 1999 – prezent

Lungime: 9,77m

Lățime: 3,7m

Înălțime: 2,4m

Viteză maximă: 68 km/h (40km/h offroad)

Motor: Honeywell AGT1500 multi-fuel turbine engine

Putere motor: 1100kW

Capacitate rezervor: 1.900 litri

Autonomie maximă: 425 km

Greutate: 66,8 tone

Tun principal: 120 mm M256A1 (42 de proiectile)

Armament secundar: 1 mitralieră 12,7mm, 2 mitraliere calibru 7,62mm din care una montată coaxial cu tunul principal.

Echipaj: 4 (comandant, operator tun, încărcător, mecanic-șofer)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro