Sari direct la conținut

Datorii bune și datorii rele. Asemănări, diferențe și posibile soluții

Smile Media
Împrumut, Foto: freepik.com
Împrumut, Foto: freepik.com

​Multă lume crede că orice datorie este în mod automat, rea. Ei bine, nu. Există datorii bune și datorii rele.

Datoriile „bune” sunt cele care vă ajută să vă creșteți veniturile, să vă dezvoltați profesional. Împrumutați, de pildă, 5.000 de euro ca să urmați un curs care vă ajută în carieră și vă asigură un venit mai mare. Dacă, însă, împrumutați cei 5.000 de euro doar ca să plecați într-o vacanță în Thailanda, la întoarcere vă veți trezi cu datorii și, probabil, cu stresul de a scăpa de ele.

Datoriile făcute la dobânzi mici, care vă ajută să vă creșteți venitul în timp, sunt exemple de datorii bune. Datoriile bune pot deveni datorii rele (în caz de criză financiară, pierderea jobului etc), dar rareori datoriile rele se transformă în datorii care să vă ajute în viață.

Creditele ipotecare – bune sau rele?

De cele mai multe ori sunt considerate datorii „bune”. Veți deveni proprietar și veți avea un activ destul de valoros. Atenție, însă: niciodată rata să nu vă depășească 30-40% din salariu. Dacă aveți un salariu de 1.500 de euro, rata dvs. să nu treacă de 450 de euro. Dacă casa de vis pune presiune asupra veniturilor dvs, luați în calcul refinanțarea sau mutarea într-o zonă cu costuri mai mici care să vă facă mai ușor gestionabil creditul.

Credite auto – mașina este o trebuință sau o necesitate?

Pentru unii, o mașină este esențială pentru viața de zi cu zi. Dacă ești antreprenor, ai nevoie de întâlniri cu clienții sau de alergat după marfă. Pe scurt, e o necesitate care ajută la creșterea și dezvoltarea afacerii.

Dar pentru alții, mașina e o trebuință ne-esențială. Pot ajunge ușor la serviciu cu transportul în comun, dar de ce să nu vadă colegii ce mașină nouă mi-am permis?

Sfat: Dacă decideți să vă luați o mașină, păstrați nivelul ratei la împrumut auto în limita a 15% din salariu. Și luați în considerare ca perioada pentru care te împrumuți pentru a-ți lua mașină să nu depășească 4 ani.

În cazul în care ești proprietarul unei firme, iar mașina te ajută să transporți mai multă marfă, și deci să vinzi mai mult, termenii discuției se schimbă…

Ce sunt datoriile rele?

Datoriile rele sunt cele făcute la dobânzi mari, folosite pentru cheltuieli discreționare sau pentru lucruri care își pierd rapid din valoare (telefoane, televizoare etc).

Uneori, datoriile rele sunt datorii bune care au încetat să fie bune, așa cum spuneam mai sus. Datoriile făcute cu cardul de credit pot fi un exemplu. Dacă aveți un card de credit și plătiți soldul în fiecare lună, nicio problemă. Dar dacă se acumulează datorii pe cardul de credit, ai putea avea probleme….

Cum îmi pot proteja finanțele dacă am făcut datorii „rele”?

Dacă aveți datorii „rele”, vă puteți proteja finanțele gestionându-vă banii în mod responsabil. Gândiți-vă că e în puterea dvs. să luați măsurile necesare pentru a evita ruina financiară.

Începeți prin a vă face o listă cu cheltuielile care nu sunt necesare. Identificați modalități de a tăia din cheltuieli pentru a avea venitul net mai mare. Renunțați la țigări, dacă sunteți fumător. Nu mai luați 3 capuccino pe zi, ci doar unul. Chiar aveți nevoie de 3 abonamente la serviciile de streaming? În locul celor două telefoane, poate vă descurcați doar cu unul….

La fel de important este să aveți un fond de urgență. Ideal e ca acest fond să echivaleze cu 6-9 salarii nete. Fond la care să apelați atunci când creditul bun devine unul rău.

Dar dacă țineți cont de cele spune mai sus, un asemenea moment nu va veni, însă, niciodată. Totul e să îți aperi banii pentru ca și ei să te apere pe tine.

Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank

Foto: Freepik.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro