Sari direct la conținut

O nouă încercare de a face Editura Pedagogică editor unic al manualelor: Ministerul Educației publică un proiect de OUG care spune că Regiile autonome pot fi reorganizate în societăți prin hotărâre de guvern

HotNews.ro
Fragment din proiectul de OUG al Ministerului Educatiei, Foto: edu.ro
Fragment din proiectul de OUG al Ministerului Educatiei, Foto: edu.ro

​​Ministerul Educației face o nouă încercare de a transforma Editura din subordinea sa în unic editor al manualelor școlare. Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului prevede că “Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni (…) prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local”. Proiectul vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța trecută privind transformarea regiei EDP în societate, chiar cu argumentul că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern. Precizăm că Ministerul încearcă să stabilească toate aceste acte după ce le-a dat în lucru profesorilor manuscrise de manuale, fără să aibă nicio bază legală.

  • Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și, ulterior, printării de manuale o reprezintă banii care vor fi investiți de Ministerul Educației în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi. Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la o altă editură a statului, potrivit surselor HotNews.ro

Modificarea propusă acum de Ministerul Educației are în vedere adăugarea unui articol la Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale.

UPDATE Ministerul a publicat în Monitorul Oficial bugetul pe 2018 pentru EDP ca societate: 24 milioane lei pentru bunuri și servicii alocate Societății care va dispărea în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitor

Între timp, Ministerul a publicat în Monitorul Oficial bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2018 pentru Societatea Editura Didactica si Pedagogica S.A. EDP a fost făcută societate prin OUG nr. 76/2017 în timpul guvernului Tudose, OUG care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională (CCR) pe 19 aprilie 2018. Concret, EDP mai este societate până când decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Cheltuielile totale prevăzute pentru anul acesta sunt de aproape 31 de milioane de lei, din care 24,7 milioane lei pentru bunuri și servicii. Acestea sunt prevăzute în bugetul EDP S.A. publicat pe 17 mai 2018 în Monitorul Oficial.

Ordinul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 pentru Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A. este semnat de Valentin Popa – ministrul Educației, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor și de către Adrian Marius Rândunică – secretar de stat în Ministerul Muncii. Este vorba despre OMEN nr. 3.557 din 13 aprilie 2018 publicat în Monitor pe 17 mai 2018.

Ce spune că Proiectul de OUG pus în dezbatere de Ministerul Educației joi, 17 mai 2018:

“ARTICOL UNIC – Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 8 august 1990, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

După articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17 1, cu următorul cuprins:

„ (17 1) (1) Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni, în conformitate cu Legea privind societățile comerciale nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local/ Hotărârea Consiliului General al Municipiului București, având ca unic acționar statul român sau autoritatea administrației publice locale.”

Proiect de OUG Privind Transformarea Regiilor in Societati pe Actiuni

În preambul, inițiatorii argumentează necesitatea proiectului de OUG prin următoarele:

  • “Având în vedere faptul că la data de 19 aprilie 2018 Curtea Constituțională a României a constatat că dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare, sunt neconstituționale, întrucât dau expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară,
  • Ținând cont de faptul că procesul educațional reprezintă o prioritate națională și a actualului Guvern”

În Nota de Fundamentare se arată că:

  • “Urgența adoptării prezentului proiect de ordonanță de urgență a Guvernului constă în faptul că, la data de 19 aprilie 2018, Curtea Constituțională a României a constatat că dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare, sunt neconstituționale, întrucât dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară.
  • În consecinţă, Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege.
  • Necesitatea reinstituirii unui cadru general de reorganizare a regiilor autonome în societăți este motivată de această intervenție asupra dispozițiilor Legii nr.15/1993 [! Inițiatorii fac de fapt referire la OUG nr. 15/1993 – n.red.] privind unele măsuri pentru restructurarea activităţii regiilor autonome, cu modificările și completările ulterioare, întrucât urmărește evitarea unor eventuale vicii de neconstituționalitate.

Descarcă de aici Proiectul de OUG

Descarcă de aici Nota de Fundamentare

Informații de background

  • Curtea Constituțională a României (CCR) a decis pe 19 aprilie 2018 că “dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017” – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice din regie autonomă în societate pe acțiuni care editează manualele școlare la cererea Ministerului Educației – “sunt neconstituţionale”. Concret, judecătorii au spus că reorganizarea unei regii autonome, cum este EDP, se face prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță de urgență. Vezi aici decizia CCR
  • Curtea Constituţională a admis astfel sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea pentru aprobarea OUG 76/2017 referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni, potrivit Agerpres.

Amintim că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat la prima încercare a Ministerului Educației de a transforma Editura Pedagogică în unic editor al manualelor școlare următoarele: “In limbajul nostru aceasta s-ar numi un esec de piata – adica ar trebui sa aratam ca piata nu functioneaza bine in domeniul respectiv si de aceea este nevoie de o preluare a activitatii de o companie a statului. Dar nu suntem inca la aceasta faza”. Detalii aici

Cirește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro