Sari direct la conținut

Parlamentarii vor să stabilească prin lege câte ore vor sta elevii la școală. Care va fi orarul pentru clasele primare, gimnaziu și liceu

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Numărul de ore petrecut de elevi la şcoală ar putea fi stabilit prin legea educaţiei, și nu prin ordin de ministru cum este acum. O propunere de modificare a legii educaţiei, ajunsă în comisia de învăţământ de la Senat, prevede că numărul mediu de ore pe care elevii din învăţământul preuniversitar îl vor petrece la şcoală va fi de 20 de ore pentru clasele primare, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu. Printre iniţiatorii proiectului de lege de la Parlament se află şi Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educaţiei.

Schimbarea propusă de parlamentari arată că numărul mediu de ore pe săptămână prevăzut în planurile cadru va fi de 20 de ore la clasele primare. La fel, la gimnaziu numărul mediu de ore va fi de 25 de ore pe săptămână, iar la liceu numărul mediu va fi de 30 de ore săptămânal. În prezent, legea educaţiei prevede că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru.

În prezent, planurile-cadru pentru clasele primare, valabile din 2013, arată că la clasele primare orele săptămânale pe care le urmează un elev sunt după cum urmează:

Clasa pregătitoare-a: minimum 19 ore, maximum 20 de ore

Clasa I-a: minimum 20 de ore, maximum 21 de ore

Clasa a II-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore

Clasa a III-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore

Clasa a IV-a minimum 21 de ore, maximum 22 de ore

VEZI AICI planurile cadru de la clasele primare

La gimnaziu, planurile cadru adoptate în 2016 arată că orele săptămânale pentru fiecare parte în clasă sunt:

Clasa V-a: minimum 26 de ore, maximum 28 de ore

Clasa a VI-a minimum 28 de ore, maximum 30 de ore

Clasa a VII-a minimum 31 de ore, maximum 33 de ore

Clasa a VIII-a minimum 31 de ore, maximum 34 de ore

VEZI AICI planurile cadru de la gimnaziu

Unul dintre semnatarii modificării legii educaţiei este şi Liviu Pop, preşedintele comisiei de învăţământ din Senat. „Avem un număr supraglomerat de ore în prezent. Noi am pus numărul mediu de ore. Asta nu înseamnă că fiecare an să aibă câte 25 de ore. Ministerul Educaţiei va hotărî câte ore vor fi după consultare. Toată lumea din comisii a fost de acord, inclusiv doamna Ecaterina Andronescu”, a spus Liviu Pop pentru HotNews.ro. Acesta a spus că potrivit legii educaţiei, reforma curricumului trebuie făcută în continuu.

Modificarea legii educaţiei încadrată la lege organică. Potrivit site-ului Senatului, modificarea a primit avizul Guvernului, cu toate că în punctul de vedere al Guvernului se spune că formularea din modificare nu este clară.

Până acum, modificarea articolului 66 a trecut de Camera Deputaţilor şi se află în lucru la Senat, care este cameră decizională în acest caz.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro