Sari direct la conținut

Asociațiile de elevi din România cer control la Brașov, unde trei licee dau afară elevii cu medii sub 8

HotNews.ro
Asociațiile de elevi din România cer control la Brașov, unde trei licee dau afară elevii cu medii sub 8

Asociațiile de elevi din România (AEC) cer Ministerului Educației să trimită Corpul de control pentru cercetarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, deoarece trei școli au în regulament o prevedere potrivit căreia elevii cu medii sub 8 sunt nevoiți să se transfere la alte școli, scrie Mediafax.

Potrivit AEC, în spațiul public au apărut recent informații referitoare la trei licee din orașul Brașov – Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național Dr. „Ioan Meșota” și Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil”, care prin regulamentele de ordine interioară condiționează continuarea studiilor acestora, obligând elevii să se transfere la un alt liceu dacă nu obțin media necesară.

„Asociațiile de elevi din România condamnă ferm neglijența Inspectoratului Școlar Județean Brașov și a directorilor unităților de învățământ, fiind solidare cu elevii din județul Brașov. Dorim să atragem, în primul rând, atenția asupra faptului că orice prevedere care limitează accesul liber la educație al elevilor constituie un atentat la principiul echității care (…) este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de învățământ românesc. Astfel, de elevii care nu reușesc să atingă o anumită performanță nu reprezintă, în fapt, decât perpetuarea mentalității elitismului în sistemul de învățământ, o mentalitate toxică ce se concentrează în mod expres pe elevii ce obțin premii la olimpiade și concursuri, respectiv medii foarte mari, fără a încerca sprijinirea elevilor ce au deficiențe de învățare (…) și ajutarea lor în a-și remedia situația”, arată AEC într-un comunicat.

Asociațiile de elevi consideră totodată că reglementările introduse în regulamentele de ordine internă ale liceelor denotă o interpretare eronată a directorilor față de scopul evaluării și notării, acesta nefiind efectuarea unei filtrări în sistem și ierarhizarea elevilor în funcție de capacitățile intelectuale, ci analizarea situațiilor unde elevii nu și-au însușit anumite competențe și cunoștințe pentru ca ulterior activitatea de predare-învățare să fie eficientizată.

„Regulamentele de ordine internă ale unităților de învățământ trebuie întocmite în conformitate cu legislația în vigoare, ele fiind realizate în baza ROFUIP. Pe cale de consecință, orice regulament care încalcă un act normativ superior poate fi acționat în instanță pentru anulare. Chiar dacă părinții au semnat un contract, acesta nu este obligatoriu pentru părți dacă nu respectă legile în vigoare, simpla înțelegere a părților neputându-se abate de la acestea. Soluția pentru un elev care nu este excluderea lui din unitatea de învățământ în cauză, acest fapt contribuind la segregarea deja existentă între liceele considerate și restul liceelor. Această situație află în totală opozanță cu principiul echității, iar fiecare școală ar trebui să aibă capacitatea de a asigura același nivel de învățare pentru elevi, iar în cazul existenței deficiențelor, să se pună accent pe remedierea lor”, se arată în același comunicat.

AEC solicită Ministerului Educației Naționale să trimită Corpul de control pentru cercetarea ISJ Brașov și a celor trei licee implicate. Totodată, solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să dispună începerea cercetărilor inspectorului școlar general pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Comunicatul AEC vine în contextul în care pe pagina de Facebook „Părinții cer schimbare” a apărut o postare potrivit căreia la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național Dr. „Ioan Meșota” și Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” elevii care nu obțin media generală minimă 8,5 sunt declarați „necorespunzători cu standardele școlare asumate” și obligați să se transfere la alte școli.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro