Sari direct la conținut

Un tânăr cercetător din Alba plecat în SUA, unde descifrează misterele creierului uman, primește 2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg

HotNews.ro
cercetator, Foto: Alba 24
cercetator, Foto: Alba 24

Un tânăr cercetător din Aiud, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford, a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fondatorul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care este încurajată cercetarea la nivel mondial. Sergiu Pașca a primit această finanțare în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă. Cercetările sale sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihice, precum epilepsia, autismul sau schizofrenia, scrie Alba24.

Inițiativa Chan Zuckerberg (CZI) este înființată și deținută de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și de soția sa, Priscilla Chan, cu o investiție de până la 1 miliard de dolari în acțiuni Facebook în fiecare dintre următorii trei ani. Scopul inițiativei Chan Zuckerberg este de a „promova potențialul uman și de a promova egalitatea în domenii precum sănătatea, educația, cercetarea științifică și energia”.

”Vă propunem să folosim tehnologia pe care am dezvoltat-o în laborator pentru a construi sisteme celulare de auto-organizare 3D. Vom folosi această pregătire puternică, cunoscută și sub denumirea de ansambluri cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza maturării prelungite a neuronilor și astrocitelor la om și forme genetice specifice ale tulburărilor neurodegenerative. Această lucrare ar putea conduce la noi strategii și instrumente pentru modelarea maturării creierului și a neurodegenerării cu celule derivate de la pacient și ar putea aduce în cele din urmă perspective terapeutice”, se arată în detaliile proiectului lui Sergiu Pașca, sprijinit de fundația lui Zuckerberg.

”Tulburările neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinsons, ALS și bolile Huntington, sunt principala cauză a decesului și a dizabilității la nivel mondial. Deși au existat investiții semnificative în cercetarea bolilor neurodegenerative, înțelegerea noastră a mecanismelor celulare subiacente și a biologiei de bază a majorității acestor tulburări este limitată. Rețeaua Challenge Neurodegeneration CZI reunește cercetători experimentați din diverse domenii de cercetare, alături de biologi și medici, pentru a înțelege biologia fundamentală a tulburărilor neurodegenerative. Scopul lor comun este de a dezvolta noi strategii pentru tratamentul și prevenirea bolilor neurodegenerative”, este explicația celor de la CZI, pentru sprijinirea unor asemenea studii.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca are 36 de ani, este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca. Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012 această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

În toamna anului trecut, el a primit din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară un prestigios premiu internațional pentru cercetările sale avansate în biologia celulară a creierului uman. Cercetările pe care tânărul din Aiud le conduce în laboratorul său din Universitatea Stanford sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihice, precum epilepsia, autismul sau schizofrenia.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro