Înscrierea în clasa pregătitoare în anul școlar 2020- 2021/ Care sunt noutățile
Principala schimbare adusă de metodologia de înscriere în clasa pregătitoare prevede că în anul școlar 2020-2021 constituirea claselor se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie, cu respectarea criteriilor de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune, se mai arată în ordin. Fiecare școală trebuie să afișeze clar procedura prin care se va face repartizarea în clasă, care va fi fie în ordinea alfabetică a elevilor, fie prin tragerea la sorți a învățătoarelor.
- Ce vârstă trebuie să aibă copiii
Părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar – clasa pregătitoare – dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii celor mici la grădiniţă în grupa mare, se arată în document.
În fiecare județ comisia judeţeană stabilește perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară această evaluare, iar acestea sunt afişate la toate unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar.
Activitatea de evaluare a dezvoltării psihosomatice va fi planificată în intervalul orar 10,00-18,00, astfel încât programul de desfăşurare să sprijine accesul părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ reprezentanţilor legali la serviciile de evaluare.
Școlile trebuie să elaboreze criteriile specifice de departajare în caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care îndeplinesc același număr de criterii generale de departajare.
Situaţiile excepţionale ale copiilor care nu se încadrează în tranşele de vârstă prevăzute de metodologie şi cererile de amânare a înscrierii în învăţământul primar vor fi analizate şi soluţionate de Comisiile judeţene în baza unei proceduri proprii. Părinţii/ tutorii legal instituiţi/ reprezentanţii legali ai copiilor aflaţi în situaţii excepţionale şi cei care depun cerere de amânare a înscrierii în învăţământul primar vor fi orientaţi către CJRAE/CMBRAE în vederea consilierii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului.
Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, sunt înmatriculaţi cei care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi.
Comisiile/Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti asigură instituirea unui telverde, care va funcţiona până pe 19 aprilie, la care părinţii pot obţine gratuit informaţii referitoare la înscrierea copiilor în învăţământul primar.
- În caz de divorț, părinții trebuie să precizeze cine exercită autoritatea părintească
Metodologia prevede că, în cazul în care părinții sunt divortați, la înscrierea copilului, aceștia depun o copie a hotărârii judecătoreşti definitive din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului. Dacă autoritatea părintească e exercitată de ambii părinți înscrierea trebuie solicitată cu acordul ambilor părinți.
Inspectoratele şcolare pot decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare până la data începerii înscrierilor (25 februarie), astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare.
În situaţia școlilor care au un număr mare de solicitări, inspectoratele şcolare pot decide extinderea activităţii acestora în alte unităţi de învăţământ care au spaţii disponibile.
- Fiecare școală trebuie să aibă o persoană care să le dea informații părinților
Fiecare școală trebuie să desemneze o persoană care să răspundă la întrebările/solicitările părinților/tutorilor legal instituiți. Reprezentanții școlilor vor pune la dispoziția părinților informații clare cu privire la locul de desfăşurare a activităţii clasei pregătitoare (în spaţiul şcolii sau al unei grădiniţe), dar și la posibilitatea organizării programului „Şcoala după şcoală”, astfel încât aceștia să poată lua o decizie corectă pentru copii lor.
Ordinul privind metodologia de înscriere la clasa pregătitoare prevede că inspectoratele școlare și școlile, cu sprijinul organizațiilor nonguvernamentale și instituțiile administrației locale, desfășoară campanii de mediatizare a procesului de înscriere în învățământul primar a copiilor ce provin din medii defavorizate, ai căror părinți /tutori legali instituiți/reprezentanți legali au acces redus la informații, aflați în dificultate (copii lăsați în grija rudelor, copii din zone izolate sau care provin din familii sărace, copii romi, etc).
Metodologia prevede că nu este permisă înscrierea copiilor la mai multe unități de învățământ.
Persoanele vinovate de transcrierea eronată a datelor personale ale copiilor sau de nerespectarea prevederilor prezentei metodologii vor fi sancţionate disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz.
- Listele cu elevi vor fi șterse după 30 de zile, în conformitate cu regulamentul pentru protecția datelor
În cazul în care listele referitoare la înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2020-2021 sunt publice pe paginile de internet ale instituţiilor, inspectoratele vor lua toate măsurile pentru eliminarea acestora de pe site-ul unităţilor de învăţământ sau al inspectoratului şcolar în termen de cel mult 30 de zile de la finalizarea etapelor de înscrie.
Listele în format letric rămân afişate la avizierul unităţilor de învăţământ până cel târziu la data începerii anului şcolar 2020-2021.
Citiți și:
- Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare în anul școlar 2020- 2021, publicat în Monitorul Oficial/ Luni, 24 februarie, școlile afisează procedura de repartizare la clasă/ 4 martie, prima zi de înscriere
- Calendarul complet al înscrierii în clasele pregătitoare în anul școlar 2020- 2021: Ministerul propune ca înscrierea să înceapă pe 4 martie
- Noi reguli pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, în București: Repartizări în ordine alfabetică și tragere la sorți pentru învățătoare