FOTO Evaluare Națională 2020: Cum s-au organizat școlile din București să primească elevii și ce spun părinții despre examenele în vremea pandemiei
Evaluarea Națională 2020 a început miercuri cu măsuri fără precedent, în contextul pandemiei de COVID-19. Celor peste 170.000 de elevi care susțin luni primul examen li s-a luat temperatura la intrarea în școli, iar în sala de clasă trebuie să poarte mască. Cei care au temperatura peste 37,3 nu pot susține examenul. Reporterii HotNews.ro au fost la câteva școli din Capitală pentru a vedea cum s-au organizat și ce spun părinții despre situație.
La Școala 32 din din Sectorul 2, accesul elevilor s-a făcut după ora 7.00, în mod etapizat, astfel că nu s-au format cozi la intrare, deși pe aleea din față au fost marcate cu vopsea limitele de distanțare. De la poarta școlii, elevii erau conduși la intrarea în unitatea de învățământ de către agenți de pază, li se lua temperatura, apoi erau conduși în sala de exemen.
În fața școlii, cu multe emoții, părinții s-au așezat în grupuri mici ca să-i aștepte pe copii.
Ei spun că perioada în care elevii nu au fost la cursuri își va spune cuvântul, iar rezultatele nu vor fi foarte bune.
”Avem emoții foarte mari. Nu au așteptat foarte mult să intre în sălile de examen, dar având în vedere că sunt emoții foarte mari, este foarte stresant pentru ei. Copilul emu a venit de la 7.45 și a stat câteva minute, i s-a luat temperatura, i s-a explicat cum să se dezinfecteze, cum să poarte masca. Din punctul meu de vedere această perioadă va afecta foarte mult rezultatele la examen. Dacă mergeau la școală era altceva, trebuia să-și focalizeze atenția asupra profesorului, acasă, online, este altceva. Copiii sunt copii, sunt distrași, nu este la fel ca la școală, cu toate că ei și-au dorit, s-au stresat, dar din punctul meu de vedere nu este același lucru deși copiii au depus efort și s-au stresat. Fiecare părinte a făcut ce a putut, noi am plătit și meditații, dar mediatorii nu au vrut să vină din cauza pandemiei, că erau stresați”, a declarat pentru HotNews unul dintre părinți.
”Cum poate să fie pentru un părinte al cărui copil nu a făcut pregătire, cursuri online? La noi în școală s-a făcut doar pregătire online, copiii au făcut doar la română, la matematică nu s-a făcut nicio oră. Doamna noastră de română merită tot respectul, dar domnul de matematică nu a făcut nicio oră. O să vedem rezultatele, cred că depinde mult de fiecare copil în parte. Dacă copilul este bun, va avea rezultate bune, dacă nu, nu”, a explicat un alt părinte pentru HotNews.ro.
”Am fost foarte stresați cu temperatura. De când am aflat cum este procedura, am evitat să ieșim din casă, ca să nu fie probleme. Bine că a intrat și totul este bine. Ar fi fost foarte stresant pentru copil și demoralizant să nu poată intra la axeamen”, a spus un alt părinte.
La școala 80 din sectorul 3 accesul în școală s-a făcut de la ora 7.30. Copiii au întrat în curtea scolii în grupuri, așteptând aliniați sa le vina rândul la triajul epidemiologic, la întrarea în școală.
„Am emoții, pentru ca nu știu nici cum va rezista cu masca atâta timp. Ea s-a pregătit, a făcut și meditații. Oricum, la romana nu ne facem probleme, sa vedem cu matematica”, a spus mama unei fete.
La prima sesiune a Evaluării Naționale 2020 s-au înscris 172.482 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, o sesiune specială urmând a fi organizată pentru elevii care nu pot participa din motive medicale la probele care au început luni. Primul examen, cel de luni, este la Limba română. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor avea la dispoziție 2 ore.
Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. În sala de examen rămân ultimii trei elevi până la predarea lucrării și de către ultimul candidat.
Calendar Evaluare Națională 2020
- 15 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura română
- 17 iunie – probă scrisă: Matematică
- 18 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura maternă
- 22 iunie – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)
- 22 iunie (orele 16:00 – 19:00) – Depunerea contestaţiilor
- 23 iunie (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestaţiilor
- 23-26 iunie – Soluţionarea contestaţiilor
- 27 iunie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor
Calendar sesiune specială Evaluare Națională 2020:
- 22-26 iunie: înscrierea candidaților
- 29 iunie: Limba și literatura română
- 30 iunie: Matematică
- 1 iulie: Limba și literatura maternă
- 2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
- 2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
- 4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00) la Evaluare Națională 2020.