UPDATE Cazul relocării Colegiului Șincai: Instanța a respins cererea primăriei Sectorului 4 pentru evacuarea de urgență / Elevii și profesorii se delimitează de un protest anunțat în Piața Univerității
Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri seară cererea de evacuare prin ordonanță președințială a Colegiului „Gheorghe Șincai” formulată pe 4 februarie de primăria Sectorului 4. Decizia nu este însă definitivă. Instanța rămăsese în pronunțare după termenul de marți, atunci când a fost acceptată ca probă și decizia primăriei Capitalei de a suspenda autorizația pentru reparații obținută în septembrie 2020 de primăria condusă de Daniel Băluță.
UPDATEACTUALIZAT 18 FEBRUARIE:
Se pregătește un protest pentru joi, la ora 14.00, în Piața Universității. Protestul a primit aprobare de la Primăria Capitalei. Pe de altă parte, elevii, părinții și profesorii din Șincai care au protestat săptămâna trecută se delimitează de acest protest și afirmă că nu sunt ei organizatorii protestului, că nu vor participa nici ei nici comitetul de părinți.
Delimitarea acestora:
„Noi, profesorii protestatari de laColegiul National “Gh . Sincai”,din Bucuresti,ne delimitam ferm de protestul de azi al elevilor, organizat in Piata Universitatii, intre orele 14-16. Mentionam ca nu avem nicio legatura cu acest miting, nu cunoastem organizatorii, nu vom participa si nu recomandam participarea.”
„Subsemnații : Paraschiva George Theodor( X C ), Salidim Denis Luis( XI G ), Sandu Gabriel Ionuț( XI A ), Țeca Vladimir( XI C ), elevi ai “Colegiului Național Ghoerghe Șincai”, inițiatoriaiadunărilordinsăptămâna 9-15 Februarie, declarăm că nu suntemafiliațicu protestul care va avea loc în data de 18.02.2021, și că nu vom participa la această adunare.”
„Deşi întelegem temerile, îngrijorările, precum şi implicarea emoţională puternică a elevilor din cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Şincai în rezolvarea situaţiei actuale (legată de presiunile exercitate în mod constant de către Primăria Sector 4 pentru a evacua cladirea în care se desfăşoară activitatea educaţională) totuşi, apreciem că la acest moment nu este oportună o manifestare publică de genul celei anunţate (protest în Piaţa Universităţii) în condiţiile în care prin sentinţa civilă nr.1984/17.02.2021 Judecătoria Sector 4 Bucureşti a respins ca lipsită de interes cererea Sectorului 4 de emitere o ordonaţei preşedinţiale de evacuare, iar Primărira Municipiului Bucureşti a suspendat autorizaţia de construire nr.501/21.09.2020.”
Afișul protestului pregătit pentru joi, organizat de o persoană care nu este elev și nici părinte. Protestatarii din Șincai se delimitează de acesta, susținând că nu este oportun un protest după decizia favorabilă a instanței
***
„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de către reclamantul Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, ca lipsită de interes. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti”, se arată în decizia publicată pe portalul instanțelor.
Întrebat dacă va face apel la această decizie, reprezentantul primarului de la Sector 4 a declarat: „Așteptăm decizia oficial și o să decidem”.
Reacția consiliului reprezentativ al Părinților:
„Consiliul Reprezentativ al Părinților din Colegiul Gheorghe Șincai a luat act de hotărârea Judecătoriei Sector 4 București, ca instanță de fond, de respingere a cererii de evacuare a clădirii colegiului înaintată de Primăria Sector 4. Considerăm că această decizie a instanței arată că nu există o urgență pentru evacuarea Colegiului Gheorghe Șincai.
În același timp apreciem că protocolul încheiat între Inspectoratul Școlar și Primăria Sector 4 stabilește în mod arbitrar evacuarea Colegiului Șincai în data de 1 august 2021. Acest protocol a fost semnat fără consultarea și participarea celor mai afectați de această evacuare: profesorii, elevii și părinții Colegiului Gheorghe Șincai. Considerăm drept nul și fără efect acest protocol.
Suspendarea autorizației de construire primită de Primăria Sector 4 pentru intervenții asupra clădirii Colegiului Gheorghe Șincai pune sub semnul întrebării modul în care a fost obținută această autorizație. Cerem tuturor instituțiilor abilitate să verifice legalitatea acestei autorizații de construire, pe care Primăria Sector 4 a refuzat în repetate rânduri să o pună la dispoziția părinților.
Solicităm pe această cale Inspectoratului Școlar al Municipiului București să ia măsurile necesare pentru a asigura o conducere viabilă Colegiului Gheorghe Șincai, astfel încât să fie menținut un proces educațional de înalt nivel, respectând principiul interesului superior al copilului.
În încheiere atragem atenția Primăriei Sector 4 că pe data de 18.02.2021 expiră termenul de răspuns la petiția înaintată de 431 de părinți ai Colegiului Gheorghe Șincai, solicitând în acest sens respectarea legii și transmiterea poziției Primăriei Sector 4 față de cererile părinților.”
De precizat că pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.
Primăria Municipiului București a decis să suspende autorizația de construcții pentru lucrările de reparații la clădirea Colegiului Gheorghe Șincai până la data de 14 martie 2021, autorizație acordată Primăriei Sectorului 4 pe 21 septembrie anul trecut de către fostul primar general Gabriela Firea. Autorizația are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis în iunie 2020, pentru aceste lucrări.
Pe de altă parte, marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 au semnat protocolul anunțat săptămâna trecută privind relocarea Colegiului „Gheorghe Șincai”, pentru lucrările de consolidare estimate a dura 22 luni, prin care primăria se angajează să nu „perturbe” procesul educațional de la liceu până la finalul anului școlar, mai exact până la 1 august, dată la care trebuie să fie predată clădirea către primărie, iar Primăria Sectorului 4 trebuie să ofere variantele de relocare.
De pe acest document lipsește însă semnătura directorului Colegiului Șincai, Luminița Gheorghiu. Această și-a anunțat colegii că a refuzat să semneze protocolul întrucât acesta ar fi trebuit să fie transmis profesorilor măcar cu trei zile înainte și ar fi trebuit ca semnarea lui să se facă după ce instanța se pronunță în procesul prin care primăria Sectorului 4 cere evacuarea de urgență. Citește aici pe larg despre refuzul directoarei, reacția profesorilor protestatari și ce a declarat aceasta pentru HotNews.ro
Atât Daniel Băluță, cât și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, au dat asigurări vinerea trecută că relocarea nu va avea loc în acest an școlar, pe fondul unor proteste ale unei părți a profesorilor și mai multor elevi și părinți de la Șincai de săptămâna trecută.
„Cu certitudine colegiul nu se va reloca până la finalul acestui an. Ordonanta presedintiala are legatura cu graficul relocării”, a declarat Băluță jurnaliștilor la Șincai pe 12 februarie.
„Această clădire este o clădire cu risc seismic 2 și nu are securitate la incendiu”, a precizat primarul Sectorului 4.