Sari direct la conținut

Grădinițele și școlile private, închise, dar pot face ore online. Arafat: Prezența fizică este interzisă. Nu este discriminare față de stat, este abordare diferită

HotNews.ro
Elevi revenind la cursuri la Scoala 190 din Bucuresti, Foto: Agerpres
Elevi revenind la cursuri la Scoala 190 din Bucuresti, Foto: Agerpres

​Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că Guvernul a adoptat luni o nouă hotărâre prin care prezența fizică în școlile și grădinițele private se suspendă în următoarele două săptămâni, clarificând „neregulile juridice” din hotărârea de guvern emisă vineri seară.

„La nivelul școlilor private pentru că aici a fost important de clarificat, ea a fost prevăzută în Hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Acum HG prevede că „activatatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolarii și elevii în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară,” a anunțat Arafat, după ședința de guvern.

Potrivit acestuia, se pot face ore online.

„Deci, prezenta fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online”, a adăugat el.

„Nu se infectează prin tablete”, a mai spus Arafat, răspunzând unei întrebări, adăugând că nu le poate interzice acestora să facă ore. „Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a susținut el.

„Nu este discriminare, este abordare diferită”, a mai spus Arafat, legat de faptul că școlile private pot face ore online, precizând că și cei din privat pot decide să dea vacanță, având în vedere că oricum era programată vacanță pentru cei mici.

UPDATE Ce prevede noul HG la art. 10: „unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul Românieiactivități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară își suspendă activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021.”

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat duminică, la Digi 24, că nu are temei legal să impună o vacanță și învățământului privat și că, dacă Hotărârea de Guvern care a lăsat învățământul privat în afara reglementărilor nu va fi modificată, va fi o discriminare între elevii și preșcolarii care merg la grădinițe și școli de stat și cei de la privat, ceea ce, spune el, „nu este normal”.

Cîmpeanu susține că a fost de acord cu vacanța de două săptămâni doar pentru că era în interesul stării de sănătate a copiilor și că „presupune” că a fost vorba de o scăpare la nivelul Guvernului „sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”.

Întrebat dacă cineva a făcut intenționat modificarea, acesta a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.”

  • Potrivit INS, 5,3% din populația școlară învață în învățământul privat.

Ce prevedea HG prin care școlile private pot funcționa cu prezență fizică

Citește aici textul Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial vineri

Hotărârea de Guvern emisă vineri prevedea că „în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății”.

Astfel, având în vedere că există și ordinul de ministru de vineri prin care se impune vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în grădinițele și școlile de stat, cele private ar fi putut funcționa ca și până acum, fizic.

Potrivit acestui HG, after-school-urile se închid timp de 14 zile, de luni.

Creșele rămân deschise, atât cele de stat cât și private.

Amintim că vacanța „forțată” de două săptămâni a fost anunțată miercuri de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a unei ședințe cu autoritățile privind criza sanitară.

Ce prevede ordinul de ministru prin care se stabilește vancața începând de luni (în forma inițială, acesta nu avea sintagma „de stat”):

  • „Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță.
  • Art.2 Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”

Ce decisese CNSU cu privire la creșe, grădinițe, școli și universități

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

7. (1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.”

Ce s-a decis în legătură cu grădinițele și școlile private și after-school-uri

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri că, odată cu intrarea în vacanța de două săptămâni pentru toți elevii, se vor închide și unitățile de tip after-school, începând de luni, 25 octombrie.

În Hotărârea CNSU se prevede astfel:

8. (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro