Sari direct la conținut

Sorin Cîmpeanu: Ați vazut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu nu

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern
Sorin Cimpeanu, Foto: Guvern

​Plagiatul nu este definit din punct de vedere juridic și termenul ar trebui clarificat, a afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la DCNews.ro.

În opinia sa, unii dintre tinerii care copiază de pe internet nici nu știu că greșesc, așa cum a fost și cu cazul unor adulți.

Întrebat despre tinerii care fac referate de pe internet, ministrul a răspuns:

  • „Mulți din acești tineri nici măcar nu își dau seama că greșesc atunci când fac aceste lucruri. Nu realizează că e ceva ce nu e în regulă. Dacă nu li se explică…
  • Dar nu numai copii, știți foarte bine că am avut și adulți care nu au știut. Bine, la vremea respectivă e drept că nici nu erau reguli, pentru că regulile prima oară în 2006, după aceea în 2011. Nici acum nu sunt clare.
  • Ați vazut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu nu am văzut. Deci nu am avut priceperea să clarificăm terminologia. Pentru că dacă vrei să rezolvi lucrurile, trebuie să prezinți lucruri clare. Tot timpul am speculat, mai bine sau mai puțin bine, cu mai multă sau mai puțină determinare. Începutul se face cu clarificare a termenilor.
  • Din punct de vedere juridic nu este definit undeva, legislativ.
  • Avem reglementări neclare, nu doar la nivel legislativ, și la nivel de ordonanță de urgență, și la nivel de ordin de ministru.”

Plagiatul apare ca termen în Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, astfel:

  • Art. 4 alin d) plagiat – însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie personală.

Definiția apare și în Ordinul de Ministru nr. 3482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare:

  • Articolul 2, alin g) plagiatul – expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale;

Citește și:

DOCUMENT Acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă: Sesizarea depusă la CNATDCU a fost admisă, teza de doctorat va fi analizată. Ce urmează

Nicolae Ciucă, al treilea premier al României acuzat de plagiat. Ce știm până acum, ce s-a întâmplat în cazurile Ponta și Tudose și care este definiția plagiatului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro