Sari direct la conținut

Testare antidrog în școli? Ciolacu: Cred că ar trebui să creăm un cadru legal ca părinţii să poată solicita testarea copilului şi statul să plătească

HotNews.ro
Droguri, Foto: Sebastian L | Dreamstime.com
Droguri, Foto: Sebastian L | Dreamstime.com

Premierul Marcel Ciolacu avansează ideea de a oferi părinţilor posibilitatea de a-şi testa copiii minori în ceea ce priveşte consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, iar costul analizelorsă fie suportat de către stat.

El a făcut aceste declarații sâmbătă, întrebat despre propunerea testării antidrog a elevilor.

  • „Haideţi să vedem toate soluţiile de la specialişti. Cred că ar trebui să creăm un cadru legal unde părinţii să poată solicita autorităţilor, medicilor de familie, o eventuală testare a minorului şi statul să acopere aceste cheltuieli. Eu cred că ar fi o abordare corectă.
  • Dacă eu, părinte, sunt îngrijorat, nu am de unde să ştiu dacă copilul meu se droghează sau nu şi atunci apelez la pârghiile create de către statul român”, a spus Marcel Ciolacu, susținând că acesta ar fi „o abordare corectă”, conform News.ro.

Cel care a adus în spațiul public această idee a fost ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. Ministrul a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a ucis cu mașina doi tineri. Accidentul din 19 august a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

Prefectul Capitalei propune adeverință medicală la început de an școlar care să arate că elevul și-a făcut analizele antidrog

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a mers mai departe și a vorbit despre varianta ca la început de an școlar elevii să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri. El susține că ar fi cerut Agenției Naționale Antidrog (ANA) să realizeze un chestionar printre părinți și elevi din care să rezulte ce părere au despre introducerea unei astfel de măsuri. O altă întrebare din chestionar s-ar referi la testarea antidrog în școli.

Prefectul Capitalei a anunțat, pe Facebook, că miercuri a avut o ședință cu reprezentanții mai multor instituții: ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pe tema consumului de droguri.

Potrivit acestuia, s-a decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care să fie cerută opinia părinților și a elevilor majori referitor la:

  • 1) testarea în școală cu aparat antidrog;
  • 2) prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
  • 3) introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală”, a anunțat prefectul.

El spune că în baza răspunsurilor părinților și copiilor vor fi făcute propuneri concrete:

  • „Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.
  • Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, a mai spus Rareș Hopincă. (Foto: Dreamstime.com)

CITEȘTE ȘI: DEZBATERE PUBLICĂ. Teste și analize antidrog pentru elevi? / Psihoterapeut: „Îi vom orienta spre substanțe care nu ies la analize” / Profesor: „Faptul că este trist și cu capul pe bancă nu înseamnă că e consumator”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro