Sari direct la conținut

Top internațional al universităților 2024. În clasamentul general prima universitate din România apare pe locul 610

Studenți la deschiderea anului universitar , Foto: Inquam Photos / George Călin
Studenți la deschiderea anului universitar , Foto: Inquam Photos / George Călin

RUR World University Rankings a lansat un top internațional al universităților pentru anul 2024. În clasamentul general, prima universitate din România apare pe locul 610, fiind vorba despre UMF „Carol Davila” din București. Pe locul 702 (locul II la nivel național) se află UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, iar pe locul 717 (locul III la nivel național) Universitatea din București.

Față de anul 2023, când o universitate din România apărea prima dată abia pe locul 781, România se clasează mai bine anul acesta în top. În 2023, prima la nivel național conform clasamentului era Universitatea din București (781 la nivel internațional).

Conform clasamentului general al RUR World University Rankings top cinci cele mai bune universități din lume sunt:

  • Harvard University – SUA;
  • Stanford University – SUA;
  • California Institute of Technology (Caltech) – SUA;
  • Peking University – China
  • Massachusetts Institute of Technology (MIT) – SUA.

În acest clasament general, prima universitate din România care apare se află pe locul 610, UMF „Carol Davila” din București. Apoi urmează în clasament încă 16 universități românești:

  • pe locul 702: UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca;
  • pe locul 717: Universitatea din București;
  • pe locul 748: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
  • pe locul 767: Universitatea Politehnica din București;
  • pe locul 814: Universitatea de Vest din Timișoara;
  • pe locul 846: UMF „Grigore T. Popa” din Iași;
  • pe locul 857: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • pe locul 858: Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați;
  • pe locul 880: Universitatea Tehnică de Construcții București;
  • pe locul 902: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • pe locul 922: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca;
  • pe locul 964: Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași;
  • pe locul 965: Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (universitatea apare de două ori, pentru că este analizată pentru două domenii: științele vieții și științe medicale);
  • pe locul 967: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • pe locul 993: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
  • pe locul 1089: Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Universitatea din București, pe primul loc din țară la capitolul „cercetare”

Universitatea din București (UB) se clasează pe primul loc la nivel național la capitolul „cercetare” și pe locul 540 la nivel internațional.

„Prezentă în clasamentul RUR World University Rankings încă din 2010, de la lansarea acestuia, Universitatea din București este poziționată, la nivel internațional, în ceea ce privește cercetarea, pe locul 540”, a anunțat și UB într-un comunicat de presă.

Pe locul al doilea la nivel național la acest capitol este Universitatea Politehnica din București (locul 628 la nivel internațional). Pe locul trei este Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (locul 657 la nivel internațional).

Pe locul 4 este Universitatea de Vest din Timișoara (locul 663 la nivel internațional), iar pe locul 5 Universitatea Transilvania din Brașov (locul 723 la nivel internațional).

La capitolul „predare” UMF „Carol Davila” din București este pe primul loc la nivel național

Când vine vorba despre un alt capitol, intitulat „predare”, UMF Carol Davila se află pe primul loc la nivel național (locul 284 la nivel internațional). Pe locul 2 la acest capitol se află UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (locul 526 la nivel internațional), iar pe locul 3 UMF „Grigore T. Popa” din Iași (locul 645 internațional).

Pe locul 4 în România la capitolul „predare” este Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (loc 745 nivel internațional), iar pe locul 5 Universitatea Tehnică de Construcții București (locul 770 internațional).

Sustenabilitate financiară: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pe primul loc la nivel național

Un alt criteriu analizat de acest top se referă la sustenabilitatea financiară a universităților. La acest capitol, în țara noastră se situează pe primul loc Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (672 la nivel internațional).

Pe locul al doilea la nivel național este Universitatea Politehnica din București (681 la nivel internațional), iar pe locul 3 Universitatea din București (789 internațional).

Când vine vorba despre sustenabilitatea financiară, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași se află pe locul 4 la nivel național (807 internațional), iar pe locul 5 se situează Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (811 la nivel internațional).

Top cinci universități din România când vine vorba despre diversitatea internațională

UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se află pe locul 1 în România (609 internațional) la capitolul diversitate internațională, iar pe locul 2 Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați (650 internațional).

Pe locul 3 la acest capitol se află UMF „Grigore T. Popa” din Iași (675 internațional), pe locul 4 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (698 internațional), iar pe locul 5 Universitatea de Vest din Timișoara (732 la nivel internațional).

Ce analizează Round University Ranking (RUR) World University Rankings

Clasamentul din 2024 al Round University Ranking (RUR) World University Rankings include peste 1.100 de universități analizate. Sunt luați în calcul 20 de indicatori, grupați în patru domenii cheie: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. Domeniile evaluate în clasament sunt predarea (40%), cercetarea (40%), diversitatea internațională (10%) și sustenabilitatea financiară (10%).

În realizarea clasamentului se ține cont, printre altele, și de reputația internațională a profesorilor care predau în cadrul universităților și de numărul studenților și al personalului angajat care participă la stagii internaționale, conform metodologiei de realizare a topului.

Clasamentul este publicat de Agenția Round University Rankin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro