Sari direct la conținut

6 pași prin care tu și copilul puteți face economii. Bonus: un curs gratuit la care puteti participa împreună

HotNews.ro
Copiii trebui implicați în discuțiile despre cum sunt cheltuiți banii în casă, Foto: Shutterstock
Copiii trebui implicați în discuțiile despre cum sunt cheltuiți banii în casă, Foto: Shutterstock

Poate fi dificil pentru copii să înțeleagă valoarea banilor și nevoia de a fi responsabili atunci când vine vorba de cheltuieli. Până la urmă sunt mulți adulți care nu reușesc să își gestioneze corect bugetul. Totuși, generațiile noastre nu au avut parte de o educație financiară, ci am fost învățați mai degrabă că „banul e ochiul dracului”. Iată ce să faci pentru a crește un copil pentru care banii să nu mai fie un subiect tabu.

Chiar dacă în urmă cu 20-30 de ani în școli nu exista noțiunea de educație financiară și nici părinții nu erau dispuși să dea explicații despre acest aspect al vieții, toate aceste informații pot fi recuperate. Împreună cu copilul poți învăța despre cum să îți gestionezi corect banii astfel încât să reușești și să economisești.

Dincolo de noțiunile teoretice, cele mai importante lucruri sunt cele pe care le poți face tu practic. Iată șase moduri în poți ajuta copilul:

1. Vorbește deschis despre bani și despre cât costă lucrurile

Orice ți s-a spus când ai crescut, „bani” nu trebuie să fie un cuvânt tabu. De fapt, a vorbi despre asta într-un mod deschis și onest este primul pas pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă cât costă lucrurile și de ce este important să gestionezi banii în mod responsabil.

Primul pas este să îi spui despre lucrurile pe care le cumpărați zi de zi: alimente, detergenți, transporul în comun. Ca să își dea seama mai exact despre ce înseamnă cu adevărat acele sume poți traduce leii în ore muncite.

De exemplu, după ce ieșiți de la cumpărături îi poți spune că tu ai muncit pentru a plăti tot ce este în coș 2-3 zile sau după caz. De asemenea, este important să îi explici de ce nu vă puteți permite întotdeauna totul, astfel încât să înțeleagă că există limite și alte angajamente financiare. Amintește-i că trebuie să plătiți și facturi pentru energia electrică și alte utilități.

2. Încurajează copiii să lucreze pentru recompensă

O altă modalitate de a-i ajuta pe copii să înțeleagă că banii trebuie câștigați este să îi încurajezi să desfășoare mici activități în casă în schimbul unei recompense financiare. Desigur, explică-i faptul că nu toată munca este răsplătită și că unele sarcini trebuie pur și simplu făcute.

De exemplu, nu trebuie plătit că și-a spălat farfuria în care a mâncat sau și-a făcut curat în cameră. În schimb, poate primi bani dacă face ordine în toată casă, spală mașina sau gătește pentru toată familia. În felul acesta, va ajunge să aprecieze valoarea banilor și nu îi va mai cheltui cu atâta ușurință. De asemenea, îi ajută să înțeleagă cum noi, ca adulți, căutăm surse de venit suplimentare pentru a reuși să plătim pentru lucrurile pe care ni le dorim.

3. Lasă-l să cheltuiască într-un mod rezonabil

Oferă-i copilului o sumă mică de bani de buzunar în fiecare săptămână și lasă-l să o cheltuiască așa cum dorește, discutând totuși în prealabil despre acest aspect. În felul acesta va înțelege că odată ce a plătit, banii au dispărut și nu se mai întorc. De asemenea, spune-i că poate economisi pentru a-și cumpăra obiecte mai valoroase, punând la pușculiță banii primiți cu diverse ocazii.

4. Stabiliți împreună obiective specifice de economisire

Toți copiii visează la gadgeturi scumpe, biciclete, excursii, haine sau jocuri. Discutați în familie despre astfel de achiziție și faceți un plan de economisire astfel încât ceea ce își dorește cel mic să poată fi achziționat într-o perioadă rezonabilă. Pune-l și pe el să participe cu o sumă, pe care să o completați voi adulții.

5. Discutați despre bugetul casei

Pentru a ajuta copilul să înțeleagă că banii sunt necesari pentru a acoperi mai multe nevoi, stabilește bugete lunare pentru activități precum mesele în oraș, divertismentul și alte distracții. Să te așezi la începutul lunii în fața unei foi de hârtie pentru a planifica ceea ce vrei să faci și cum îți vei permite, este o modalitate excelentă de a le arăta cum funcționează bugetul.

De asemenea, este o activitate grozavă de făcut în familie, deoarece îl poate ajuta pe copil să învețe că, uneori, dacă vrea să facă un lucru, ar putea fi nevoit să renunțe la altceva. Asigură-te că înțeleg că banii nu îi folosiți doar pentru lucruri distractive, ci există bugete și pentru cumpărături și pentru facturi.

6. Faceți o listă de cumpărături și respectați-o

De câte ori nu ai făcut o listă pentru cumpărături și ofertele de la magazin te-au deturnat de la planul tău inițial? Încearcă să respecți lista și astfel vei face economie, iar el va înțelege că doar prin planificare poți să faci economii. Apoi, înainte de a face cumpărături, calculează costul aproximativ pentru a verifica dacă acesta se încadrează în bugetul tău obișnuit de cumpărături, explicând copilului de ce există bugetul respectiv și trebuie respectat. La supermarket, rămâneți la articolele pe care ați plănuit să le cumpărați, astfel încât copilul să vadă cum vă ajută să respectați bugetul respectiv.

Dacă nici tu nu înțelegi prea bine cum funcționează conceptele financiare și ai nevoie de ajutor în acest sens poți oricând să cauți surse de informare. Există atât variante cu bani, cât și gratuite.

Vă invităm la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”

Totul Despre Mame și BCR vă invită la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”, unde experți în educație vor explica cum se traduce în viața de zi cu zi educația financiară interdisciplinară.

Participarea este gratuită, dar este condiționată de înscrierea prin acest formular https://forms.gle/qPkB4FbzaoGyrrep6.

Vino marți, 11 iunie 2024, de la ora 17.30 la 21.00 la Casa Universitarilor din București (str. Dionisie Lupu 46) să participi la un dialog relaxat despre cum le poți vorbi copiilor despre bani ca despre un mod de viață, nu ca despre o sursă de stres.

Trei dintre participanți vor avea norocul să plece acasă și cu unul dintre cele trei seturi de trollere (două pentru adulți și două pentru copii) oferite la tombolă de Ella Icon Italia. Toți participanții vor primi cadouri de la organizatori.

Cine vorbește la Conferința ”Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”

Alina Dumitrache

Alina Dumitrache este doctor în științele educației și fondatorul primei școli de inspirație finlandeză din România, începând cu 2010.

În momentul de față, conduce Liceul Româno-Finlandez, care găzduiește aproape 900 de copii, de la 2 la 18 ani. Când a înființat LRF, Alina și-a dorit să creeze un spațiu în care copiii să se simtă bine, profesorii să poată avea libertatea unor profesioniști, iar părinții să se simtă parte din întregul proces. “Rolul finlandezilor a fost crucial. Ne-au învățat cum să ajungem să formăm o comunitate. Ne-au reamintit mereu că nu e o idee bună să copiem vreun model, oricât de performant pare la prima vedere, ci că trebuie întotdeauna să învățăm, să explorăm și să ne dezvoltăm pentru a ne găsi propria identitate, pentru a ne crea un scop din visurile noastre”.

Claudia Oprescu

Claudia este Expert CSR în cadrul BCR și coordonează proiectul de educație financiară Școala de Bani, scrie povești pentru copii și derulează proiecte de educație non-formală cu asociația pe care a fondat-o.

Claudia lucrează de 13 ani în domeniul comunicării, are experiență în responsabilitate socială corporativă și sustenabilitate, training și management de proiecte naționale și internaționale.

Crede în puterea curiozității care ne oferă perspective noi de învățare și idei de a creiona proiecte care pot schimba destine. Lucrează zilnic prin coordonarea programului Life Lab la dezvoltarea educației financiare interdisciplinare în școală pentru că e sigură că doar astfel generațiile viitoare pot avea o relație mai bună cu banii lor.

Daniel Burlacu

Daniel Burlacu este director al Liceului Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Sat Cioranii de Jos, Comuna Ciorani, Județul Prahova și profesor de matematică gradul I cu o vechime de 16 ani în învățământ, perioadă în care a coordonat proiecte și programe educative la nivelul școlii. În prezent implementează în școală proiectul educațional LifeLab2.0 susținut de BCR prin intermediul căruia integrează concepte financiare la nivel interdisciplinar, în toate ciclurile de învățământ dorind ca elevii să devină ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și, în plus, să învețe cum să își gestioneze propriile finanțe. Cu ajutorul profesorilor, elevii dobândesc noțiuni de educație financiară, învață cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă.

Christian Comșa

Christian are 16 ani de experiență în domeniul educațional. În această perioadă, a contribuit la înființarea și dezvoltarea Liceului German IDEES din București și a fondat Asociația Școlilor Particulare din România. Christian are studii superioare de drept și pedagogie.

Agenda eveniment

17.30-18.00 – Welcome coffee

18.00-18.45 – Colaborarea dintre școală și familie în educația financiară. Modalități prin care părinții și profesorii pot colabora pentru a oferi o educație financiară completa și coerentă (Alina Dumitrache)

18.45-19.00 – Coffee break

19.00-19.45- Cum se formează profesorii ca ambasadori ai educației financiare interdisciplinare (Claudia Oprescu & Daniel Burlacu)

19.45-20.00 – Refreshing break

20.00-20.45- Dezvoltarea competențelor antreprenoriale: Promovarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor prin proiecte școlare și extracurriculare (Christian Comșa)

Despre LifeLab

LifeLab este un proiect educațional ajuns la a doua ediție, care, prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, aduce în sălile de clasă elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare.

Profesorii devin ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și pregătesc pentru viață generații întregi de elevi. Elevii sunt pregătiți pentru a deveni orice își doresc pentru că înțeleg că educația financiară se regăsește în orice materie și orice domeniu. Platforma Școala de Bani și BCR contribuie la o Românie inteligentă financiar.

Despre Totul Despre Mame

TOTUL DESPRE MAME este una dintre cele mai importante surse de informare pentru părinții din România.

Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.

Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro