Paradox: deși energia se ieftinește, facturile la electricitate ar putea crește de la 1 ianuarie / Explicațiile șefului ANRE
Deși prețul energiei este în scădere, facturile românilor ar putea crește totuși de anul viitor. Aceasta deoarece în factură nu plătim doar prețul energiei, ci și alte tarife. De anul viitor vor fi majorate tarifele de distribuție a energiei, pe care le încasează operatorii care gestionează rețeaua electrică.
„Este nevoie de un echilibru între nevoia de investiții în rețele și suportabilitatea consumatorilor. Dacă vor fi creșteri de tarife, va fi o creștere insesizabilă pentru consumatori”, a explicat George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Activitatea de distribuție a energiei este una complet reglementată, adică distribuitorii au o rată de rentabilitate a capitalului investit stabilită de către ANRE. Pe înțelesul tuturor, cât profit au voie să obțină.
De anul viitor începe o nouă perioadă de reglementare (a cincea), adică ANRE va modifica rata de rentabilitate.
Distribuitorii spun că au nevoie de o rată de rentabilitate mai mare pentru a realiza investițiile de modernizare a rețelei, în condițiile în care necesarul de investiții este de 15 miliarde de euro până în 2030 pentru a prelua toate capacitățile de energie regenerabilă de care are nevoie România pentru a-și atinge ținta asumată la nivelul UE.
Acum, în plin an electoral, ANRE este pusă în situația de a aproba o majorare pentru tarifele de distribuție, întrucât rețelele au devenit mult subdimensionate.
„Nu toată lumea va fi mulțumită de această perioadă de reglementare. Este greu să mulțumești pe toată lumea când ai de luat o hotărâre atât de importantă. Important însă este să găsim și să menținem un echilibru între nevoia de investiții pe care o are rețeaua de distribuție, indiferent de zona de distribuție despre care vorbim, pentru că nevoile de investiții sunt foarte mari”, a susținut Niculescu, în cadrul Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence.
El a adăugat că numărul prosumatorilor crește de la lună la lună cu câteva mii, ceea ce pune presiune pe rețele.
- „Vorbeam de echilibru între nevoia de investiții și suportabilitatea consumatorilor de a plăti tariful de distribuție. Din punctul meu de vedere, distribuția de energie electrică nu trebuie să-l coste pe consumator mai mult decât energia electrică în sine, nu este firesc să plătim pe distribuție mai mult decât pe marfă.
- Vom găsi o variantă prin care rata de rentabilitate propusă de ANRE să fie una cât mai aproape de nevoia de investiții a operatorilor de distribuție, în așa fel încât toate proiectele pe care le au, tot ce ține de digitalizare, tot ce ține de smart metering, tot ce ține de o rețea de distribuție modernă, să fie implementat.
- Dacă vor fi creșteri de tarife, va fi o creștere insesizabilă pentru consumatori. Colegii mei din autoritatea încă lucrează la scenarii cum afectează tariful de distribuție creșterea ratei de rentabilitate, dar, dacă vorbim de investiții, trebuie să vorbim de sume considerabil mai mari decât cele din perioada a patra de reglementare”.
Provocarea pentru perioada următoare este revenirea la piața liberă, dinainte de plafonarea prețului, a mai spus Niculescu. Schema de plafonare-compensare a facturilor este în vigoare până la 31 martie 2025.
În ceea ce privește prețul gazelor, acesta este în scădere în această perioadă, iar, la energie electrică, există deja tranzacțiile cu livrare în 2028 – 2029, ceea ce înseamnă că sectorul nu se mai bazează atât de mult pe piața spot, a mai spus Niculescu.
„Această propunere are la bază un studiu contractat de autoritatea de reglementare, pentru a nu mai fi acuzați de operatorii de distribuție că această rată este stabilită doar de către colegii din ANRE. Am apelat de data aceasta la un consultant de Big 4, care ne-a dat o rată de rentabilitate minimă și una maximă, urmând ca autoritatea să propună una dintre aceste variante”, a completat președintele autorității de reglementare.
ACUE: Necesarul de investiții în rețelele electrice din România este de 15 miliarde de euro
La rândul său, Dana Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, a menționat că necesarul mare de investiții în rețele nu este doar problema României, ci a întregii Europe și chiar a Statelor Unite.
„Necesarul de investiții în rețelele din România este de 15 miliarde de euro până în 2030 și, pe lângă fondurile europene de un miliard de euro, este nevoie de atragerea a 14 miliarde de euro din sectorul privat”, a precizat ea.
Aceste investiții sunt necesare pentru a putea prelua toate capacitățile de energie din surse regenerabile de care are nevoie țara noastră pentru a atinge țintele de decarbonare.
Toate investițiile în rețele se vor regăsi în facturi
Președintele ANRE a mai spus, în altă conferință, că toate investițiile în rețelele de distribuție se vor regăsi în final în tariful de distribuție plătit de toți consumatorii din România.
- „Scopul acestor investiții în rețelele de distribuție este de a racorda un număr cât mai mare de capacități de producere a energiei din surse regenerabile și a crește calitatea serviciilor oferite pentru consumatori, pentru clienți, pentru că ei plătesc acest tarif de distribuție în factura consumatorilor finali, acolo se regăsește acest cost”, a arătat Niculescu.
„Trebuie să vorbim și de echilibrul între nevoia de investiții în rețelele de distribuție și limita de suportabilitate a consumatorilor de a plăti aceste tarife, pentru că nu vrem să dezechilibrăm consumatorii să plătească un tarif de distribuție prea mare”, a adăugat el.
foto: Dreamstine