Sari direct la conținut

UPDATE ANSVSA a initiat alerta in sistemul rapid dupa ce a descoperit carne de cal etichetata drept carne de vita la un comerciant din judetul Ilfov

HotNews.ro

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a initiat alerta in sistemul rapid de alerta dupa ce a descoperit, la o societate din judetul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vita, informeaza ANSVSA intr-un comunicat transmis miercuri, citat de Agerpres.

In urma dispozitiilor presedintelui ANSVSA, de verificare a unitatilor care comercializeaza, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza carne, in data de 13 februarie 2013 a fost recoltata o proba de „vrabioara de vita”, de la o societate comerciala din judetul Ilfov. Produsul incriminat a fost receptionat de la un depozit frigorific din judetul Alba.

In data de 19 februarie, Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara a emis buletinul de analiza prin care se confirma ca proba a fost pozitiva pentru carne de cal, negativa pentru carne de bovine si caine.

In aceeasi zi, reprezentantii DSVSA Ilfov au verificat societatea comerciala de la care a fost recoltata proba si au fost identificate loturile de carne din care provine carnea, stabilindu-se ca aceasta provine de la un depozit frigorific din judetul Alba.

Toata cantitatea de produse din lotul incriminat a fost sechestrata, si au fost dispuse masuri de retragere a carnii din piata conform listei de distributie.

In timpul investigatiilor, administratorul depozitului a recunoscut ca etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unitati autorizate. Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele doua posibile unitati de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferente semnificative.

Suspectand o posibila frauda, conducerea ANSVA a anuntat si Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu a contact telefonic Prefectura judetului Alba-Iulia solicitand sprijinul pentru desfasurarea anchetei.

ANSVSA sublinieaza ca respectiva carne era destinata consumului pe piata nationala si nu comertului intracomunitar si in consecinta, nu se poate face vreo legatura intre cazul izolat din Ilfov si situatia din alte tari membre ale Uniunii Europene.

Comunicatul precizeaza, de asemenea, in legatura cu speculatiile privind implicarea unui abator administrat de tatal presedintelui ANSVSA, ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor.

„Avand in vedere ca rezultatele de laborator au indicat ca produsul analizat este carne de cal, speculatiile aparute in mass-media nu se justifica”, se mentioneaza in comunicat.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Achim Irimescu declarase anterior pentru Agerpres ca un lot de circa 100 de kilograme de carne de cal, etichetat drept carne de vita, a fost depistat la un comerciant din Bucuresti. „Am depistat ieri (marti n.r.) un lot de 100 de kilograme de carne de cal etichetat fals ca fiind carne de vita de un comerciant din Bucuresti. Carnea de cal a plecat corect din unitate. Noi am verificat toate unitatile si nu am gasit nereguli, dar dupa ce iese pe poarta unitatii, comerciantul poate face ce vrea. Am luat toate masurile si vom continua controalele, impreuna cu ANSVSA, inclusiv la agentii economici”, a declarat Achim Irimescu.

Postul Romania TV a relatat ca doctorii de la Directia Sanitar-Veterinara au gasit carnea de cal intr-un depozit situat pe soseaua de Centura.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Achim Irimescu a declarat la Romania TV ca ministrul Daniel Constantin a dispus o verificare prin intermediul Corpului de control. El a reiterat faptul ca, dupa o prima verificare, vina apartine comerciantului din Capitala care a preluat carnea, a cumparat-o si a reetichetat-o. „Ancheta este in curs, e greu sa spunem (daca au mai fost abateri n.r.). Important este ca autoritatile veterinare isi fac datoria si ca au reusit sa identifice aceasta frauda”, a mai spus acesta.

Romania TV a mai relatat si ca lotul de carne provine de la abatorul Florea Carn apartinand lui Florea Turcanu, tatal presedintelui ANSVSA, Mihai Turcanu, dar si al lui Florin Turcanu, seful Consiliului Judetean Botosani si conduce filiala locala a PNL.

„Va pot asigura ca ANSVSA isi face treaba, iar daca se vor gasi vinovati vor fi pedepsiti in modul cel mai drastic posibil”, a declarat presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, la Romania TV.

UPDATE: Seful ANSVSA, Mihai Turcanu, a sesizat Politia

Presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a reactionat, miercuri, la acuzele privind implicarea abatorului detinut de tatal sau intr-un scandal privind etichetarea carnii de cal drept carne de vita. Turcanu a facut o sesizare la Politie dupa ce intr-un depozit din judetul Ilfov a fost descoperita carne de cal cu eticheta carne de vita sub numele firmei Florea Carn din localitatea Dracsani din judetul Botosani, societate ce ii apartine lui Florea Turcanu, tatal presedintelui ANSVSA, relateaza Agerpres.

Mihai Turcanu sustine ca implicarea sa in acest scandal este o forma de intimidare la care au apelat unii procesatori din industria carnii pe fondul controalelor dispuse de ANSVSA.

Seful ANSVSA sustine ca un producator de carne din Alba Iulia a falsificat etichetele imprimand pe ele firma Florea Carn. Carnea a fost ulterior livrata unei societati din Ilfov.

„Este vorba de un fals grosolan. Probabil am deranjat pe multi prin actiunile de control pe care le-am desfasurat si incearca sa ma atace ca sa renunt. Nu o voi face. Problema este in cercetare. Am sesizat si organele de politie”, a declarat pentru Agerpres Mihai Turcanu.

Potrivit acestuia, abatorul Florea Carn din Dracsani nu este autorizat sa proceseze carne de cal.

Romania a fost implicata recent intr-un scandal privind etichetarea falsa a carnii de cal drept carne de vita, intr-o serie de produse comercializate pe piata din Marea Britanie. Furnizorul acestor produse, compania franceza Comigel, a acuzat doua unitati din Romania ca fiind furnizoarele carnii de cal folosite la lasagna.

Controalele efectuate la unitatile din Romania au demonstrat ca nu exista probe sau indicii ca falsul privind etichetarea carnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul Romaniei, mai ales ca pe fluxul tehnologic din sector sunt efectuate patru controale sanitar veterinare.

Premierul Victor Ponta declara in 14 februarie, pentru Mediafax, dupa ce Guvernul de la Paris a anuntat ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, ca trebuie aplicate sanctiuni dure, iar lectia pentru Romania este sa nu mai accepte tot timpul sa stea cu capul in pamant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro