Studentii sustin ca taxele de scolarizare si de camin sunt prea mari, in noul an universitar, si avertizeaza ca sunt pregatiti "pentru o toamna studenteasca"
Studentii fac apel la Guvern sa creasca bugetul alocat educatiei si sustin ca trebuie sa plateasca taxe prea mari, in noul an universitar, din cauza slabei finantari a invatamantului. In ultimul an, 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, taxele de camin ajung pana la 540 de lei, iar la unele facultati studentii trebuie sa plateasca si taxe de admitere, si taxe de confirmare, se arata intr-un studiu al Alianta Organizatiilor Studentesti. Cristi Popescu, presedintele ANOSR, avertizeaza ca „daca educatia va fi tratata cu aceeasi lipsa de importanta cu care a fost tratata la rectificarea bugetara din ultimele zile, suntem pregatiti sa ne organizam pentru o toamna studenteasca”.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a lansat un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Taxe de scolarizare crescute in 81% din universitati in ultimii ani
Potrivit ANOSR, doar in ultimul an universitar 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare. In ultimii 3 ani, taxele de scolarizare au crescut in 81% dintre universitati, „studentii de la taxa fiind nevoiti sa plateasca din buzunarele proprii slaba finantare primita de universitati de la Minister”, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.
Studentii se plang si de faptul ca exista diferente mari intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu. „Daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina – de la 4800 de lei la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, pana la 9000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti”, potrivit studiului.
Cea mai mare taxa de camin: 540 de lei
Studentii au realizat si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. „Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu – 540 de lei, la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi – 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi – 450 de lei”, precizeaza ANOSR.
Taxe de admitere de 350 de lei, taxe de confirmare 250 de lei
In ceea ce priveste taxele de admitere la universitate, ANOSR anunta ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, „in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei”. Cele mai mari taxe de admitere sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iasi – 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures – 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj – 300 de lei, conform studiului ANOSR.
Studentii sustin ca universitatile pot incasa taxe de inmatriculare sau taxe de confirmare, care ar trebui sa acopere serviciile de inscriere a studentilor in registrele oficiale ale universitatii. „Desi costurile pentru acest proces sunt infime, exista universitati care incaseaza si 250 de lei taxa de inmatriculare, in contextul in care unele universitati nu incaseaza niciun leu in plus pentru inmatricularea studentilor”, spun reprezentantii Aliantei.
Sute de lei pentru taxe de reexaminare si mariri de note
In cazul studentilor care pica examenele in sesiuni sau nu se prezinta la ele, taxele de reexaminare sunt intre 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timisoara) si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Iuliu Hatieganu’ din Cluj-Napoca), relateaza ANOSR.
Studentii sustin ca „Academia de Studii Economice din Bucuresti este singura universitate din tara care percepe taxe de reexaminare de la a doua incercare a studentilor de a lua examenul, in contextul in care toate celelalte universitati permit studentilor 2 prezentari gratuite”.
Taxe si pentru studentii la buget
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania transmite ca studentii trebuie sa plateasca si alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru sustinerea examenului de licenta aplicata tuturor studentilor in 24% din universitati, „lucru anormal din punct de vedere al ANOSR, in contextul in care sustinerea examenului de licenta este parte a activitatilor normale ale programului de studiu platit deja de stat sau studenti”.
Studiul ANOSR arata si ca 76% din universitati nu fac diferente intre studentii la taxa si cei la buget, cand vine vorba de plata taxelor administrative.
Cristi Popescu, presedintele ANOSR, sustine ca „desi Constitutia Romaniei prevede ca invatamantul de stat este gratuit, se pare ca in Romania invatamantul superior nu este gratuit pentru nimeni, dat fiind faptul ca nu exista student care sa fie scutit de taxele universitatilor de care afla abia dupa ce incepe viata de student. Atragem atentia universitatilor ca problema subfinantarii educatiei nu trebuie rezolvata prin condamnarea pe nedrept a studentilor la taxe mai mari si asteptam din partea lor mesaje si actiuni mai ferme prin care sa atraga atentia asupra problemelor datorate lipsei unei alocari suficiente pentru educatie. Asteptam sa vedem si propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru ca daca educatia va fi tratata cu aceeasi lipsa de importanta cu care a fost tratata la rectificarea bugetara din ultimele zile, suntem pregatiti sa ne organizam pentru o toamna studenteasca”.
Studentii sustin ca unele universitati recurg la „forme ilegale” de taxare, cum ar fi solicitarea unui „fond de garantie sau rulment de la studentii cazati in camine la inceput de an”.
„Efectele acestor taxe nu intarzie sa apara si ele prevaleaza un viitor dramatic pentru Romania: 40% dintre studentii care se inscriu in anul I de studii abandoneaza studiile universitare pana la finalizarea acestora, conform datelor primite de ANOSR de la universitati la inceputul acestui an, principalele motive ale abandonului fiind imposibilitatea financiara de a suporta costurile educatiei sau probleme legate de alegerea gresita a facultatii din cauza neconcordantei facultatilor cu asteptarile studentilor”, se arata in cadrul studiului.
Descarca de aici studiul ANOSR despre taxele pe care trebuie sa le plateasca studentii