DNA incepe urmarirea penala in cazul Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor
DNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, institutie implicata in ultima perioada in mai multe cazuri de coruptie si abuz in serviciu. Dosarul deschis de DNA face referire la refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care, in iulie 2014, se stabilea definitiv ca Vasile Astarastoae a fost in conflict de interese, angajandu-se pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea.
Desi Ministerul Educatiei a inceput procedura de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector al UMF Iasi, la 8 luni de la decizia celei mai inalte instante judecatoresti din Romania Vasile Astarastoae ramane inca rector. In octombrie 2014, membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei. Senatul a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite detinuta de Vasile Astarastoae.
Precizare: Dosarul sa afla in faza preliminara de instrumentare, Vasile Astarastoae neavand deocamdata calitatea de suspect.
Mai multi profesori ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, condusa de mai multi ani de Vasile Astarastoae, au fost implicati in ultimul timp in scandaluri de coruptie sau abuz in serviciu. Profesorul Dumitru Paduraru a fost arestat pentru tentativa de viol asupra unei studente. Profesorul Gheorghe Dorobat, impreuna cu sotia Carmen Dorobat care este si director al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, au fost arestati preventiv pentru luare de mita de la studentii care doreau sa treaca astfel examenele. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina, a fost implicata intr-un caz de luare de mita.
Conducerea UMF Iasi a refuzat aplicarea deciziei celei mai inalte instante din Romania deoarece considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Un membru al Senatului UMF Iasi a declarat pentru HotNews ca deciziile din Senat nu sunt luate la nivel individual, acestea avand caracter colectiv.
Si Colegiul Medicilor Romania, al carui presedinte este tot Vasile Astarastoae, a respins solicitarea Ministerului Sanatatii de a aplica decizia Inaltei Curti motivand, intr-un comunicat remis HotNews, ca Vasile Astarastoae “nu a fost condamnat, ci a pierdut procesul pe contencios administrativ prin care a contestat raportul ANI”. Interesant este ca statutul Colegiului Medicilor din Romania prevede posibilitatea demiterii unui membru din conducere daca acesta a absentat nemotivat de doua ori intr-un an de la sedintele adunarii generale a Colegiului, dar nu si daca acesta a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.
Vasile Astarastoae a semnat din pozitia de rector UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi 10 contracte de munca in care se angaja pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de Euro, bani ce vor trebui returnati in urma deciziei ICCJ. Din echipa proiectului mai facea parte si dr. Dragos Pieptu, prorector la aceeasi universitate. Dragos Pieptu este cel care, in urma cu trei ani, a inceput sa-i injure obscen pe jurnalisti atunci cand i s-au solicitat lamuriri cu privire la acuzatiile aduse.
Conform ultimelor declaratii de avere disponibile, Vasile Astarastoae a castigat de-a lungul anului 2012 un salariu lunar oficial de 7300 Euro. Cateva din declaratiile facute de Vasile Astarastoae, din postura de presedinte al Colegiului Medicilor Romania:
- Referitor la medicii arestati pentru falsificarea retetelor: “De cel putin cinci ani asistam la o campanie bine dirijata impotriva corpului medical […] in afara de perioada Gheorghiu Dej, cand Stalin incepuse campanie impotriva medicilor, nu am cunoscut asemenea campanie” (in mai 2014).
- Referitor la spagile din spitale: “Plicul nu este eliminat nicaieri in lume. Vreau sa va spun ca «plicul» se da si in Germania, se da si in Franta, in Japonia nu mai spun, acolo nu exista care sa vina si sa nu dea, pentru ca tine de cultura lor” (in septembrie 2014).
- Inainte de anuntata greva a medicilor prin care Vasile Astarastoae solicita “ne-negociabil” dublarea salariilor medicilor rezidenti: “Stim că vor fi pierderi si victime deoarece adversarii vor utiliza toate instrumentele si institutiile impotriva noastra. Aceasta va fi ofranda noastra pentru generatiile viitoare. Vom invinge”. Greva nu a mai avut loc, iar salariile rezidentilor au fost crescute cu o suma intre 35 – 50% (in septembrie 2013).