Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii propune introducerea disciplinei obligatorii Educatie sanitara, din toamna, de la clasa I pana la clasa a XII-a

HotNews.ro
Elevi in timpul programului Scoala Altfel, Foto: Agerpres
Elevi in timpul programului Scoala Altfel, Foto: Agerpres

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca a discutat cu ministrul Educatiei despre introducerea orelor de Educatie sanitara, obligatoriu, in scoala. „Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. (…) O ora pe saptamana, asta este propunerea”, de la clasa I si pana la ultima clasa de liceu, a declarat Banicioiu, citat de Mediafax. Ministrul Sanatatii a explicat ca, la aceste ore, copiii vor invata notiuni de igiena, de prim ajutor, dar si de alimentatie sanatoasa.

Nicolae Banicioiu a declarat ca „a fost o discutie si in Parlament, dar am avut cateva discutii cu domnul ministru Cimpeanu [Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei – n.red.]. Eu ma gandisem cel putin ca un model al orelor de dirigentie, cum era in perioada in care eu eram elev si era o programa. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara, de la clasa intai pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi la Ministerul Sanatatii, cu notiuni generale, dar, in functie de categoria de varsta, sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore. Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana, asta este propunerea. Trebuie sa se tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor, si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara„, relateaza Mediafax.

Agentia de presa noteaza ca ministrul a facut aceste declaratii la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, cu ocazia lansarii site-ului suntprimulajutorjunior.ro; acesta face parte dintr-un proiect pilot de educatie medicala si prim ajutor pentru copii.

Ministrul Sanatatii a afirmat ca „sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu as vrea sa fie optionale. Lectii interactive, placute. Cred ca esential pentru fiecare dintre noi este sa avem aceste notiuni dobandite din perioada de educatie. Este vorba de cursuri de creare de abilitati si chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentatie sanatoasa pe care noi o tot clamam si nu avem nici timpul necesar sa invatam copilul. Daca aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creeaza si obiceiuri sanatoase adultului tanar. Plus ca mai este si un alt aspect, apoi, copiii, mai au si potentialul ridicat de a invata pe altii. Noi propunem sa fie ori obligatorie, saptamanal, daca nu este posibil saptamanal, nici la doua saptamani nu este foarte putin. La inceput, vor invata despre spalatul pe maini, pe dinti, apoi venim cu notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical, ce inseamna consultul medical. Cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient„, potrivit Mediafax.

Amintim ca si fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, in 2013, ca a demarat discutiile cu Ministerul Educatiei pentru introducerea disciplinei obligatorii Educatie sanitara. „Deja am deschis discutiile cu MEN in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive„, a spus Nicolaescu in urma cu doi ani, citat de Agerpres.

Primul care a vorbit despre Educatie sanitara a fost Remus Pricopie. Ministru al Educatiei la inceputul lui 2013, el a declarat atunci ca „in afara orelor de educatie fizica si sport va trebui sa (…) intarim dimensiunea educatiei pentru sanatate si, o alta componenta, educatia pentru risc”. „Eu cred ca este important sa ne preocupe cata matematica stie un elev sau cata literatura cunoaste un elev, dar mult mai important sau as spune pe primul loc este nivelul de sanatate al acelui elev”, a precizat Pricopie. In februarie 2013, Pricopie a sustinut ca „daca reusim sa securizam aceste trei componente – dezvoltarea armonioasa, alimentatia sanatoasa si constientizarea riscurilor care apar odata cu inaintarea in varsta a copiilor, apoi putem sa ne uitam si la testele PISA si sa vedem cum stam cu matematica si romana”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
bogdan1477 • 2015-05-25 16:42:50
Si ce le spuneti dom'le 12 ani la educatie sanitara? Cum sa se spele pe miini si sa nu manince junk food? Si in locul carei ore bagati educatia asta sanitara? Se pare ca aveti mintea foarte odihnita, de va vin atitea transnai in minte...
5 0
Alfabetix • 2015-05-25 18:08:31
Sa tot inveti despre Sf. Talaleu si Cuv. Parascheva??
2 1
bogdan1477 • 2015-05-26 13:33:13
Si aici marele pericol e ca tot felul de popi fara pic de cunostinte peagogice le baga micutilor in cap tot felul de focuri ale iadului si alte aemenea bazaconii. O la fel de mare timpenie, da' na, cind tot sarmanul voteaza cu cine zice popa, normal ca biserica e mult mai importanta decit stiinta. Exact ca la femeia aia schizofrenica de -sa aruncat de pe bloc dupa 35 de ore: popa au avut de la inceput, da' o plasa elastica cu care eventual s-o salveze pe dementa aia n-au gasit. Au asteptat pina s-a aruncat singura de pe bloc.
0 0
jackalphonse • 2015-05-26 11:40:28
bogda(100-2000) este o initiativa excelenta (ai un cod personal al cifrelor afisate la pseudonume?). -educatie sanitara -educatie civica -educatie rutiera
0 1
bogdan1477 • 2015-05-26 13:35:34
Sau trebuie musai sa te credem pe cuvint ca ceea ce noua ni se pare o aberatie de fapt e o initiativa excelenta? De ce e asha excelenta si de ce trebuie studiata 12 ani? Argumente ceva? Sau pe copiuta e scris doar ca initiativa e excelenta?
0 0
AdrianBorza • 2015-05-25 17:29:55
Dar ce se scoate din programa ca sa ii faca loc? Ar putea inlocui Religia, e mai important sa stii sa traiesti sanatos decat sa te rogi corect.
2 4
bogdan1477 • 2015-05-26 13:37:48
Religia? cind tot enoriasu voteaza dupa cum zice popa? Pai cine face asha ceva ia la alegeri fix procentul de liber-cugetatori din romania, adica sub 10%. Problema e ca in loc sa inveti copilul ceva care sa-i asugure un trai decent, tu ii bombardezi programa cu tot felul de stupizenii. Si dupa aia te miri de ce la 18 ani nu stie sa faca nimic.
0 0
vali47 • 2015-05-25 17:44:52
Decât educație religioasă mai bine educație sanitară.Un om murdar,nespălat,plin de păduchi poate îmbolnăvi și pe cei din jurul lui.Un om cu educație religioasă nu este de nici-un folos comunității.
2 3
Alfabetix • 2015-05-25 18:11:12
un elev care a fost atent la aceste cursuri! Ar trebui introduse pentre cei de liceu si ore de educatie sexuala.
0 4
ela • 2015-05-25 18:18:14
Salut cu bucurie o asfel de initiative,dar ma intreb si eu de unde aceasta respingere vehementa a religiei la romani? Stiam ca dorim o populatie cu valori morale nu o societate de dezmatati ,de putori ,de gay ,de femei debusolate....etc...de unde pina unde preluam tot discursul occidental fara sa-l analizam .E oribil ce vremuri traim ,parca ne-am dezaxat de tot romanii{cu scuze}.Trebuie sa fim deschisi la nou dar nu naivi.Oamenii fara nici un Dumnezeu ,sint dezgustatori, Traiesc intr-o lume unde unii par de-a dreptul barbari ,asta vreti si acasa?Pacat ....incet incet banul ,consumatorismul inghite bunul-simt si lasa loc omului nou ,va spun eu :oribil de lacom, frustat ,nepasator la semeni si cu un ego nemarginit.parca eram mai <safe>mai umani mai demult ,asa ca multumiti acum pentru toate relele<democratiei de import>Sa avem o zi buna si mai multa minte .Mi-e dor de ROMANIA mea saraca dar curate sufleteste BYE NOW .......
4 1
AdrianBorza • 2015-05-25 18:48:31
Deci valorile morale sunt doar la ortodocsi, celelalte 7,4 miliarde de locuitori ai planetei sunt putori si gay? Civilizatii cu mii de ani mai vechi sunt doar putori si gay, asta e tot ce aveti de spus? Asta se invata in Canada?
1 1
bogdan1477 • 2015-05-26 13:42:59
Ai auzit pe cineva in Canada ca cine nu e religios e putoare sau gay? Apropos, eu am fost prin occidentul ala pe care-l hulesti si am vazut muuuulllt mai mult bun simt decit prin romanica cu cei 80-90% ortodocsi. Bunul simt si onoarea nu ti le da religia. Ti le dau cei 7 ani de acasa, exemplul parintilor si al societatii. Iar acu, dupa n-shpe ani de ore de religie nu se vede la elevi nici o urma de crestere a nivelului de bun simt, onoare, onestitate, etc. Ba dimpotriva.
0 1
ova • 2015-05-25 23:48:43
E prea mult! Inca o materie stupida care umple programa si asa aberant de incarcata a elevilor. Am impresia ca in minister sunt persoane care nu au legatura cu copiii si ii intereseaza doar sa mai implementeze o materie inutila, in speranta ca saturatia celor mici la adresa scolii va fi maxima si vor claca. Iar trebuie sa apara pseudocadre didactice si sa-i chinuie pe elevi cu bla-bla numai ca sa-si ia salariile (la religie, tehnologie,civica si alte prostii se dau note mici, se strica aiurea mediile doar pt a satisface orgolii didactice...). De ce in invatamantul romanesc nu mai conteaza elevul, copilul care sa vina cu drag la scoala, timpul liber?De ce trebuie ani de zile sa invete un elev religie,civica, tehnologie, muzica, desen, ed. sanitara etc? Pot fi materii optionale in 2-3 ani pt cultura generala si atat. Pacat de copii, sunt mici dar nu mai au copilarie si sunt de mici satui de scoala din cauza aberatiilor ministeriale.
1 1
bogdan1477 • 2015-05-26 14:00:19
In minister sunt toate amantele, copiii sau nepotii politicienilor. De exemplu bula asta de la sanatate putea sa se intrebe de ce ghiozdanul unui pusti de clasa a 5-a are 7-8-10 kg, cind reguli elementare de sanatate spun ca un copil ar trebui sa care maxim 10% din propria greutate ca sa nu-si deformeze sira spinarii. Da' nu, e vrea sa predea educatie sanitara pustiului pe care-l obliga sa care dupa el 8 kile de carti si caiete. Tipic romanesc.
0 0
jackalphonse • 2015-05-26 11:37:10
ca si aia era un fel de ora de religie in care se putea arata copiilor ce firme divine americanesti vand produse minunate. foarte buna initiativa! felicitari!
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro