Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii propune introducerea disciplinei obligatorii Educatie sanitara, din toamna, de la clasa I pana la clasa a XII-a

HotNews.ro
Elevi in timpul programului Scoala Altfel, Foto: Agerpres
Elevi in timpul programului Scoala Altfel, Foto: Agerpres

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca a discutat cu ministrul Educatiei despre introducerea orelor de Educatie sanitara, obligatoriu, in scoala. „Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. (…) O ora pe saptamana, asta este propunerea”, de la clasa I si pana la ultima clasa de liceu, a declarat Banicioiu, citat de Mediafax. Ministrul Sanatatii a explicat ca, la aceste ore, copiii vor invata notiuni de igiena, de prim ajutor, dar si de alimentatie sanatoasa.

Nicolae Banicioiu a declarat ca „a fost o discutie si in Parlament, dar am avut cateva discutii cu domnul ministru Cimpeanu [Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei – n.red.]. Eu ma gandisem cel putin ca un model al orelor de dirigentie, cum era in perioada in care eu eram elev si era o programa. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara, de la clasa intai pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi la Ministerul Sanatatii, cu notiuni generale, dar, in functie de categoria de varsta, sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore. Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana, asta este propunerea. Trebuie sa se tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor, si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara„, relateaza Mediafax.

Agentia de presa noteaza ca ministrul a facut aceste declaratii la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, cu ocazia lansarii site-ului suntprimulajutorjunior.ro; acesta face parte dintr-un proiect pilot de educatie medicala si prim ajutor pentru copii.

Ministrul Sanatatii a afirmat ca „sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu as vrea sa fie optionale. Lectii interactive, placute. Cred ca esential pentru fiecare dintre noi este sa avem aceste notiuni dobandite din perioada de educatie. Este vorba de cursuri de creare de abilitati si chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentatie sanatoasa pe care noi o tot clamam si nu avem nici timpul necesar sa invatam copilul. Daca aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creeaza si obiceiuri sanatoase adultului tanar. Plus ca mai este si un alt aspect, apoi, copiii, mai au si potentialul ridicat de a invata pe altii. Noi propunem sa fie ori obligatorie, saptamanal, daca nu este posibil saptamanal, nici la doua saptamani nu este foarte putin. La inceput, vor invata despre spalatul pe maini, pe dinti, apoi venim cu notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical, ce inseamna consultul medical. Cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient„, potrivit Mediafax.

Amintim ca si fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, in 2013, ca a demarat discutiile cu Ministerul Educatiei pentru introducerea disciplinei obligatorii Educatie sanitara. „Deja am deschis discutiile cu MEN in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive„, a spus Nicolaescu in urma cu doi ani, citat de Agerpres.

Primul care a vorbit despre Educatie sanitara a fost Remus Pricopie. Ministru al Educatiei la inceputul lui 2013, el a declarat atunci ca „in afara orelor de educatie fizica si sport va trebui sa (…) intarim dimensiunea educatiei pentru sanatate si, o alta componenta, educatia pentru risc”. „Eu cred ca este important sa ne preocupe cata matematica stie un elev sau cata literatura cunoaste un elev, dar mult mai important sau as spune pe primul loc este nivelul de sanatate al acelui elev”, a precizat Pricopie. In februarie 2013, Pricopie a sustinut ca „daca reusim sa securizam aceste trei componente – dezvoltarea armonioasa, alimentatia sanatoasa si constientizarea riscurilor care apar odata cu inaintarea in varsta a copiilor, apoi putem sa ne uitam si la testele PISA si sa vedem cum stam cu matematica si romana”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro