Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii: Orele de Educatie pentru sanatate ar trebui sa fie obligatorii in scoala

HotNews.ro
Patriciu Achimas Cadariu, Foto: Agerpres
Patriciu Achimas Cadariu, Foto: Agerpres

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, sustine transformarea Educatiei pentru sanatate in materie obligatorie in scoli. „Cred ca aceste ore ar trebui sa fie obligatorii si cred ca avem o resursa fantastica la care trebuie sa apelam: medicii scolari”, a declarat Achimas-Cadariu, citat de Agerpres. Amintim ca Educatia pentru sanatate este materie optionala, in prezent, si nu se regaseste ca obligatorie in planurile-cadru pentru gimnaziu puse in dezbatere de Ministerul Educatiei, ci in planul-cadru propus de elevi.

  • Transformarea disciplinei Educatie pentru sanatate – care contine si informatii de educatie sexuala – din materie optionala in una obligatorie a fost sustinuta de numerosi ministri si fosti ministri, precum si de ONG-uri, insa a fost extrem de criticata de Asociatia Parinti pentru Ora de Religie.
  • Organizatie sustinuta puternic de Patriarhie, APOR a cerut printr-un punct de vedere transmis presedintiei ca „disciplina ‘educatie pentru sanatate’, in masura in care aceasta isi propune sa includa ‘educatie sexuala’, sa ramana optionala, dupa modelul orei de religie”. Detalii aici

Ministrul Sanatatii a declarat astazi, 24 februarie 2016: „Cred ca aceste ore ar trebui sa fie obligatorii si cred ca avem o resursa fantastica la care trebuie sa apelam: medicii scolari.Suntem obligati sa sustinem aceasta specialitate, medicii scolari se imputineaza, este una dintre specialitatile care scade in numar. Sunt medici scolari, asistente care lucreaza in cabinetele scolare, care au o experienta extraordinara si marea lor majoritate au o dedicatie extraordinara, mai ales ca sunt atat de putini si uneori deservesc mai multe scoli„, relateaza Agerpres.

Afirmatiile au fost facute dupa lansarea Planului multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Patriciu Achimas-Cadariu a explicat ca elevii ar putea primi astfel, in scoala, lectii privind igiena de zi cu zi, alimentatie, obiceiuri de evitat – fumat, alcool, consum de medicamente si alte substante, potrivit agentiei de presa citate.

Cred ca impreuna ar trebui sa facem o presiune in acest sens (n.r. – ca aceasta materie sa intre in scoli cat mai repede). Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Nu este genul de interventie ale carei rezultate sa le vedem peste noapte. Investim in viitor, investim in viitorul copiilor nostri, in viitorul Romaniei. De aceea cred ca trebuie sa insistam pe aceste lucruri„, a continuat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Achimas-Cadariu a anuntat ca scopul Planului multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate este ca in urmatorii 5 ani proportia populatiei cu comportamente favorabile sanatatii sa creasca in mod constant, in special in randul unor categorii considerate cu riscuri pentru sanatate: copiii, persoanele din comunitatile rurale, persoanele din grupurile vulnerabile, femeile insarcinate, relateaza agentia de presa.

Informatii de background

Amintim ca pentru introducerea in scoli ca materie obligatorie a disciplinei Educatie pentru sanatate, astazi optionala, si-au declarat deja pana acum sprijinul urmatorii ministri din cabinetul Ciolos:

  • ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea – in cadrul unor dezbateri organizate de catre administratia prezidentiala chiar pe tema „Educatie pentru sanatate”, ministrul Muncii a declarat ca autoritatile trebuie sa sustina si sa promoveze un „stil de viata sanatos in randul adolescentilor”, atat in ceea ce priveste alimentatia, exercitiile fizice, dar si educatia sexuala. „Organele de specialitate ale administratiei publice locale si centrale (…) au obligatia sa deruleze in mod sistematic in unitatile scolare programe de educatie pentru viata, inclusiv educatia sexuala pentru copii”, a spus Claudia Ana Costea. (Sursa si detalii aici)
  • ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu – declaratia de astazi a ministrului nu este, asadar, prima in sustinerea acestei discipline. La audierile din fata comisiilor reunite pentru Sanatate din Parlament, Achimas-Cadariu a declarat: „Va spun ca cu tarie, cred ca un program de educatie pentru sanatate si, in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru santate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau potentiali pacienti pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca (…) pentru a nu se imbolnavi”. (Sursa si detalii)
  • ministrul Educatiei, Adrian Curaj – tot in cadrul audierilor din Parlament, Curaj a afirmat: „Educatia pentru sanatate, sportul il vom sustine impreuna, dar stau sa ma gandesc in ce masura vom vedea parte a diverselor materii, domenii”. (Sursa si detalii)

Cu toate acestea, materia distincta „Educatie pentru sanatate” nu se regaseste ca atare in niciuna dintrecele 3 variante de planuri-cadru puse in dezbatere in decembrie de Ministerul Educatiei, pentru invatamantul gimnazial. Numele „sanatate” apare in titulatura unei singure materii obligatorii prevazute de Minister pentru elevii claselor V-VIII, si anume „Educatie fizica, sport si sanatate”.

„Educatia pentru sanatate” apare, insa, ca materie obligatorie in planul-cadru propus in urma cu o zi de Consiliul National al Elevilor. Potrivit planului CNE, aceasta materie ar trebui sa fie studiata de elevi in fiecare an, din clasa a V-a si pana in clasa a IX-a inclusiv, cu un buget de timp de o ora pe saptamana.

Cel mai vehement oponent al introducerii acestei materii in trunchiul comun este Patriarhia, prin vocea Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie. Intr-un punct de vedere transmis presedintiei, APOR a cerut in decembrie 2015 ca „disciplina ‘educatie pentru sanatate’, in masura in care aceasta isi propune sa includa ‘educatie sexuala’, sa ramana optionala, dupa modelul orei de religie”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro