Sari direct la conținut

Pe jos, de la Cluj la Bucuresti: mars spre protestul din 20 ianuarie, initiat de unul dintre "golanii" demonstratiilor anti-comuniste din 1990

Actual de Cluj
Pe jos, de la Cluj la Bucuresti: mars spre protestul din 20 ianuarie, 
initiat de unul dintre "golanii" demonstratiilor anti-comuniste din 1990

“Toate drumurile duc la Bucureşti. “Revoluţia” generaţiei noastre” e sloganul sub care au fost chemaţi în capitală oameni din toată ţara revoltaţi din cauza modificărilor propuse la legile Justiţiei şi la codurile penale, pentru un protest în 20 ianuarie. Sorin Bobiş e unul dintre clujenii care vor să meargă la protest. Dar a iniţiat un alt fel de drum spre Bucureşti: alături de fiul său cel mic şi de alte câteva persoane, clujeanul vrea să pornească într-un marş, pe jos; planul e ca grupul să facă în jur de 40 km pe zi, astfel încât să ajungă în Capitală în data de 20. Cel care a lansat apelul la marşul de peste 400 km ieşea în stradă şi în urmă cu 28 de ani, la demonstraţia-maraton iniţiată de studenţii bucureşteni, cu care s-au solidarizat oameni din marile oraşe ale ţării. A fost unul dintre “golani”.

“Plecăm un român, un maghiar şi un francez”, sintetizează Bobiş. De fapt, iniţiatorului marşului i se alătură, cel puţin pe o porţiune de drum, şi fiul de 18 ani, Luca, şi şi-au confirmat participarea cel puţin încă două persoane: Gita Reka, o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş şi Alexandre Lacaille, un cetăţean francez, stabilit în România şi căsătorit cu o româncă. Alte cinci persoane au confirmat telefonic. Grupul porneşte la drum mâine dimineaţă, de la ora 10, de la “Clopot”, locul de pe Bulevardul Eroilor unde încep protestele de la Cluj în perioada în care Piaţa Unirii e ocupată de Târgul de Crăciun.

“Pe tot parcursul marşului, vom fi bucuroşi să fim însoţiţi chiar şi pe parcursul a câţiva km de cei ce au aceleaşi idei ca şi noi”, a anunţat Bobiş pe Facebook. Marşul ar urma traseul Cluj – Tg Mures – Sighişoara – Braşov – Sinaia – Ploieşti – Bucureşti. Parcursul mediu al unei zile este de 40 km. “Vom avea o maşină de sprijin care ne va duce bagajele (condusă de soţie), ne va asigura mâncarea şi va găsi locaţii pentru înnoptare. Vom încerca să fim cât mai vizibili. Vom comunica prin intermediul internetului astfel încât să se ştie în fiecare moment unde ne aflăm”, spune Bobiş. “Dincolo de latura politică a marşului puteţi privi acţiunea şi ca un test al vointei, o modalitate de a vă cunoaşte limitele”, transmite acesta.

Citeste tot articolul pe Actual de Cluj

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro