Inspecția Judiciară: "Laura Codruța Kovesi a avut manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției și a încălcat dispoziții ale CCR"
Inspecția Judiciară consideră că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut „manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției” și “a încălcat dispozițiile explicite ale deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru aspecte ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de scrutinul prezidențial”. Concluziile Inspecției Judiciare au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii.
“Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și ș) din Legea nr. 303/2004”, arată instituția, într-un comunicat.
“În motivarea acțiunii s-a reținut că procurorul șef al DNA a încălcat dispozițiile explicite ale deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru aspecte ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de scrutinul prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, se mai precizează în comunicatul Inspecției Judiciare.
“Totodată, prin poziția publică a procurorului șef al DNA, manifestată ulterior Deciziei Curții Constituționale, a fost afectată onoarea profesională și prestigiul funcției de magistrat cu consecința încălcării dispozițiilor: articolul 4 alin. (1) și 90 din Legea nr. 303/2004; art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, precum și ale articolelor 7, 17, 18 și 20 din Codul Deontologic al judecătorilor și procurorilor”, arată Inspecția Judiciară.
Inspeția Judiciară mai precizează că “acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză”.