Platforma România 100: Guvernul întârzie să implementeze măsuri care să uşureze modul firmelor de a face afaceri. România se clasează, la nivel mondial, pe locul 17 din 94 în clasamentul ţărilor complicate pentru afaceri
Platforma România 100 susţine că Guvernul întârzie să vină cu măsurile prin care firmelor din România să le fie uşurat modul prin care fac afaceri şi citează un studiu care arată că România se află pe locul 17 din 94 în clasamentul ţărilor complicate pentru afaceri, în condiţiile în care anul trecut ocupa locul 54. Platforma afirmă că „Revoluţia Fiscală” a afectat antreprenorii debutanţi, astfel că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat face inutilă înfiinţarea firmelor de tip SRL-D.
“Guvernul întârzie să implementeze măsuri care să uşureze modul firmelor de a face afaceri, iar România retrogradează în topurile ţărilor care pun piedici inutile antreprenorilor. Un studiu care face înconjurul presei locale şi internaţionale plasează România, în primul an de guvernare PSD-ALDE, în grupul celor mai complicate ţări din lume pentru antreprenori, din perspectiva legislaţiei fiscale, alături de ţări ca Venezuela, recunoscută de altfel ca fiind cea mai riscantă destinaţie pentru investiţii din pieţele emergente”, transmite Platforma România 100.
Platforma citează un studiu realizat de o firmă de consultanţă pentru investitori, care arată că România se află pe locul 17 din 94 în clasamentul ţărilor complicate pentru afaceri, în condiţiile în care anul trecut se afla pe locul 54.
“Astfel, potrivit unui top realizat de TMF Group, firmă specializată în consultanţă pentru investitori, ţara noastră se clasează, la nivel mondial, pe locul 17 în clasamentul ţărilor complicate pentru afaceri, dintr-un total de 94 de state analizate, deşi anul anterior era pe poziţia 54. Poziţia mai bună de anul trecut se datorează predicibilităţii fiscale din anul 2016, iar deteriorarea mediului în care antreprenorii şi investitorii îşi desfăşoară activitatea se explică mai ales prin efectele instaurate de Guvernul PSD-ALDE”, mai spune sursa citată.
Totodată, platforma precizează că Bulgaria se poziţionează pe locul 65, fiind statul cu cea mai simplă fiscalitate din Europa Centrală şi de Est, în timp ce la noi, “Revoluţia Fiscală generează efecte negative în rândul investitorilor români şi străini” .
“Studiul TMF Group confirmă o tendinţă larg răspândită în mediului de afaceri, cel care creează locuri de muncă noi pentru cetăţeni: percepţia mediului de business asupra evoluţiei fiscalitătii din România s-a deteriorat, iar trendul este de accentuare a percepţiei negative: mai mult de jumătate dintre investitori apreciază evoluţia sistemului fiscal ca fiind în degradare, spre deosebire de un sfert dintre aceştia, anii anteriori”, potrivit explicaţiilor Platformei România 100.
De asemenea, modificările aduse la Codul Fiscal, spun aceştia, au afectat antreprenorii debutanţi, astfel că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat face inutilă înfiinţarea firmelor de tip SRL-D.
“Un alt exemplu este cel prin care modificările Codului Fiscal au afectat firmele create de antreprenorii debutanţi, firmele SRL-D, aşa cum Platforma România 100 avertiza încă din luna noiembrie a anului 2017. Practic, transferul contribuţiei la angajat face inutilă înfiinţarea acestui tip de firme, iar cei care le-au înfiinţat trebuie să plătească acum salarii mai mari angajaţilor”, se mai arată în mesaj.
În opinia Platformei România 100, “asigurarea stabilităţii şi a predictibilitătii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării. Să nu uităm ca un mediu de afaceri privat sănatos şi predictibil, cu antreprenori încurajaţi să dezvolte afaceri si să creeze unele noi înseamnă locuri de munca stabile, înseamnă locuri noi de muncă, deci bani care se întorc în consum sustenabil, bazat pe productivitate”.