George Maior va fi audiat astăzi în Comisia pentru politică externă a Senatului
Ambasadorul în SUA, George Maior, va fi audiat, miercuri, ora 13.00, în Comisia pentru politică externă a Senatului, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta este chemat să ofere explicații cu privire la declarațiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, informează Mediafax.
„Miercuri, la ora 13:00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa comisiei pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legătură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România”, a declarat, luni seară la Antena 3, Călin Popescu-Tăriceanu.
Liderul ALDE a adăugat că va supune la vot ca ședința să fie una publică, deoarece George Maior este invitat să dea explicații în Comisiei în calitate de ambasador, nu de fost director al SRI.
„Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador şi nu de fost şef al SRI. Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, din păcate unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al executivului. Şi sigur că ambasadorii țării noastre, ai României în străinătate, sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă”, a completat Tăriceanu.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri.
„Am avut o discuție, trebuie să vedem. Mâine va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă și o să vedem care este și părerea Parlamentului”, a afirmat Meleșcanu.
Întrebat dacă ia în calcul rechemarea lui George Maior în țară, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta”.
„Din punctul meu de vedere, i-am spus și personal, că nu e normal ca diplomați să se implice în dezbateri de acest tip, îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie”, a completat actualul ministru de Externe, solicitat să comenteze afirmațiile făcute de ambasadorul român în SUA referitor la scrisoarea trimisă de Rudolf Giuliani, avocatul lui Donald Trump.
Pe 1 septembrie, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunța că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.
Totodată, Dragnea, a declarat, pe 9 septembrie, că ambasadorul României în SUA George Maior încă se mai crede directorul SRI și că încă mai are întâlniri și discuții cu diverși oameni.
„Pe noi ne interesează ca ofițerii să aibă toate dotările asigurate, să fie plătiți bine, să aibă infrastructură, logistică, dar trebuie văzut și ținut cont și de contextual national și de raportul cu celelalte instituții. Adică nu se poate la nesfârșit și poate în situația aceasta conducerile de la aceste servicii că noi nu mai acceptăm să iasă din matca constituțională. El crede că și acum e directorul SRI (George Maior – n.r.). Face și acum discuții, jocuri, întâlniri politice. Așa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România și au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidență”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Liderul PSD a anunțat că George Maior urmează să dea explicații în Comisia de politică externă din Parlament.
„Știu că urmează să fie audiat la Comisia de politică externă, să vedem și noi în ce se implică și cum a sprijinit statul român. Bineînțeles că o să-l țină în brațe Iohannis pe Maior”, a completat Dragnea.
Pe 29 august, George Maior a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”a declarat George Maior, ambasadorul României în SUA.
George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.
„În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele ‘aplicării legii’, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii (‘SRI’). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, se arată în scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcţionat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informaţii, înţelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiţie şi serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.