Sari direct la conținut

Comisia Europeană: Procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

​Procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări Comisiei Europene, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, la solicitarea HotNews.ro.

Chestionat de HotNews în legătură cu procedura de demitere a procurorului general al României, Augustin Lazăr, demarată miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE pe partea de stat de drept și drepturi fundamentale, a declarat:

  • „Comisia Europeană, împreună cu alți parteneri internaționali și cu statele membre UE, a subliniat în mod repetat că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală.
  • În urma procedurii împotriva șefului Direcției Naționale Anticorupție (Laura Kovesi – n.r.) la începutul acestui an, procedura împotriva procurorului general ridică îngrijorări.
  • Procedurile robuste și independente de demitere și de numire a procurorilor de rang înalt au fost întotdeauna un element-cheie în recomandările noastre. Comisia va aborda situația generală din România în viitorul raport în Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV) din 13 noiembrie”.

Ministrul Justiției, ​​Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general.

Ministrul Justiției a susținut că faptele reținute în sarcina procurorului sef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general, punând totodată între capetele de acuzare declarațiile publice ale lui Lazăr în cazul legilor justiției, precum și prestația publică a acestora în cazul protocoalelor încheiate de instituții din justiție cu SRI. „Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate, de netolerat, demonstrează că activitatea contravine obligațiilor constituționale. Nu se mai poate sustine exercitarea funcției de conducere din cadrul Ministerului Public. Prin managementul realizat a deturnat activitatea Ministerului Public. Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare”, a spus Toader.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro