Sari direct la conținut

Cum demontează un internaut ”știrea” care a ”prezis” cu două luni înainte cutremurul de azi-noapte

HotNews.ro
postarea fake news care a prezis cutremurul, Foto: captura facebook
postarea fake news care a prezis cutremurul, Foto: captura facebook

O postare a unei pagini de Facebook care se numește ”Seisimic Center – Predictie si alerta cutremur” prin care a fost ”prezis” cutremurul de sâmbătă spre duminică încă de pe 15 august a fost distribuită de mii de oameni, însă un tânăr internaut explică de ce această postare este Fake News.

”Ca și opinie personală un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil să apară în jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineînțeles mai este mult timp până atunci și abia înaintea intervalului vom stii ce procentaj este, dar este bine ca lumea să fie pregătită tot timpul inclusiv cei de la situații de urgențe în jurul datei de 28 octombrie și să comunice cu instituțiile de cercetare ale statului în caz că apar semnale că ar fi posibil acest lucru.

Publicat astăzi, 15 august 2018”, arată o postare de pe pagina ”Seisimic Center – Predictie si alerta cutremur” .

Un tânăr internaut, Auraș Mihai Geambașu,a reacționat azi-noapte și a scris că deși a picat în capcană la început, împreună cu o altă prietenă, a venit cu o explicație pentru această postare Fake News.

”Recunosc că, inițial, am picat în capcană, mai ales că am verificat dacă data postării chiar a fost pe 15 octombrie, lucru ușor verificabil prin opțiunea de edit history + absența unui icon care semnalizează că statusul a fost publicat cu o dată anterioara. În plus, existau și comentarii din aceeași zi de august. După vreo o oră de nesomn, câteva discuții și luat la numărătoare comentariile și share-urile ordonate cronologic, am descoperit o distanță dubios de mare între comentariile inițiale și cele de după cutremurul de azi, ceea ce a dus la următoarea ipoteză, sugerată și de Raluca: e foarte posibil ca cei de pe pagina “Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” să publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, așteaptă apoi câteva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau “unpublish sau hide from timeline”, apoi așteaptă să vadă care din mesajele create anterior se adeveresc, după care le republica/reafișează (în cazul ăsta a fost un share nou al statusului din 15 august, reactivat).

E atât de ușor. Dar cine s-ar fi gândit la treaba asta?”, a scris tânărul.

Redacția HotNews a transmis un e-mail paginii care a creat conținutul care ”prognoza” cutremurul pentru a cere precizări legate de postare.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în România, la ora 03.38. Seismul a fost resimțit puternic și în Capitală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro