Sari direct la conținut

Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme în 2022

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme în 2022, a declarat, la Riga, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria. Pentru a se întâmpla acest lucru, Bulgaria ar trebui să primească în vară undă verde pentru intrarea în ERM II, mecanismul ratelor de schimb, scrie publicația bulgară Standart, citată de Rador.

Dombrovskis a amintit că toate statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii, care părăseşte Uniunea, şi a Danemarcei, care prin referendum a decis să nu introducă moneda euro, trebuie să adere la moneda unică europeană când vor fi pregătite.

El a precizat că, dacă Bulgaria va face totul pentru a-şi îndeplini angajamentele, atunci va primi aprobarea pentru a adera la ERM II în vara acestui an.

În vară se va vedea dacă Bulgaria va putea să adere la mecanismul ratelor de schimb ERM II, cunoscut în Bulgaria drept „sala de aşteptare pentru zona euro”. „Pentru a se întâmpla asta, Bulgaria trebuie să primească aprobarea tuturor statelor din zona euro, plus Danemarca, care este membră a mecanismului, precum şi de la Banca Central Europeană. Dacă îndepliniţi cerinţele, nu există motive de refuz”, a spus ferm vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis:.

„Dacă totul este în regulă cu privire la activele din sistemul bancar în Bulgaria, ţara poate să adere la ERM II la jumătatea acestui an. Apoi moneda euro va putea fi adoptată după cel puţin trei ani. Primii doi ani sunt necesari pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, iar al treilea pentru a evalua rezultatele îndeplinite şi lucrările pregătitoare”, a explicat comisarul.

Croaţia, care de asemenea are Consiliu Monetar, dar cu o rată variabilă a monedei euro, merge pe calea Bulgariei cu o întârziere de aproximativ un an.

„În conformitate cu principiul tratamentului egal al tuturor statelor membre, o astfel de abordare va fi utilizată pentru țările care depun cerere de aderare la ERM II. Din acest punct de vedere, Croația poate folosi exemplul Bulgariei. Desigur, din cauza specificului statelor, provocările pot fi diferite.

Comisarul european spune că adoptarea monedei euro are efecte pozitive, cum ar fi scăderea ratelor dobânzilor, formarea mai transparentă a politicii monetare și predictibilitatea mediului de afaceri, după cum demonstrează experiența letonă: „Toate aceste lucruri pozitive se întâmplă deja. De asemenea, euro a ajutat la atragerea investitorilor străini în Letonia”.

Comisarul european Valdis Dombrovskis se află la Riga, unde are loc conferința „Euro de cinci ani”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro