Sari direct la conținut

Tudorel Toader susține că Ministerul Justiției "s-a exprimat în sensul că legea recursului compensatoriu este neconstituțională", dar Decizia CCR arată că Guvernul nu a trimis niciun punct de vedere

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Agerpres
Tudorel Toader, Foto: Agerpres

Tudorel Toader susține că Ministerul Justiției „s-a exprimat în sensul că legea privind recursul compensatoriu este neconstituțională”, însă decizia Curții Constituționale care respingea o obiecție de neconstituționalitate depusă de PNL și USR precizează clar că „președintele Senatului și Guvernul nu au comunicat” un punct de vedere.

„Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională”, a scris ministrul Justiției, marți dimineața, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care a continuat să se delimiteze de legea recursului compensatoriu

Decizia 515 din 5 iulie 2017 a Curții Constituționale privind obiecția de neconstituționalitate ridicată de PNL și USR arată că „sesizarea a fost comunicată președinților celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum și Avocatului Poporului, pentru a comunica punctul lor de vedere”.

La punctul 18 al deciziei, se arată: „Președintele Senatului și Guvernul nu au comunicat punctul lor de vedere cu privire la obiecția de neconstituționalitate”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un punct de vedere în care arată că „Senatul a adoptat proiectul de lege (…), iar Camera Deputaților a adoptat legea în forma propusă prin raportul Comisiei juridice, de disciplină și imunități, cu amendamentele prevăzute în acesta, în data de 9 mai 2017”.

„Amendamentele s-au raportat la materia avută în vedere de către inițiator, iar modificările aduse de către C amera Deputaților față de forma legii adoptate de Senat nu sunt de natură a imprima diferențe majore de conținut juridic sau o configurație deosebită față de forma legii adoptate de Senat. Astfel, legea adoptată a păstrat obiectul de reglementare al proiectului legislativ inițial, acestuia aducându-i-se unele modificări”, potrivit punctului de vedere formulat de Dragnea și citat în decizia Curții.

Drept urmare, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de PNL și USR.

În data de 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu, în care Tudorel Toader era ministru al Justiției, a picat în urma unei moțiuni de cenzură. Tudorel Toader a rămas ministru al Justiției în guvernele Tudose și Dăncilă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro