Sari direct la conținut

UPDATE Iohannis: Solicit Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu. Siguranța cetățeanului nu este negociabilă

HotNews.ro
Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu astfel încât românii să nu se teamă pentru siguranța lor. Șeful statului a mai spus, referitor la comentariile celor din coaliția PSD-ALDE, că a căuta vinovați în alte guverne pentru legea respectivă nu reprezintă o soluție.

”Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni și alte medii despre delincvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentința în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu, adică au fost eliberați mai repede fiindcă condițiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă. Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii și asta rapid și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă”, a spus șeful statului, miercuri, la Palatul Cotroceni.

El a cerut Guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții, reluând de trei ori această solicitare.

„(…)solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă și prezentarea de soluții! Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluții pentru această chestiune”, a adăugat Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției Tudorel Toader ar urma să discute miercuri, în jurul orei 12.00, despre o soluție privind recursul compensatoriu.

Cu legea recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE, premierul Viorica Dăncilă dă vina tot pe Guvernul Cioloș, susținând că actul normativ a fost inițiat de acesta, nefiind „o decizie inspirată”.

În contextul în care opoziția a cerut abrogarea legii, șefa Guvernului a precizat, marți, la Strasbourg, la solicitarea HotNews, că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a lua o decizie.

„După cum stiți, această lege a recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș și cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. (…) Mâine am să mă întâlnesc cu ministrul Justiției tocmai pentru a lua o decizie, pentru a vedea care au fost efectele acestei legi, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea în România și lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să vin în acest moment cu o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a declarat Dăncilă.

Legea recursului compensatoriu a fost votată pe 9 mai 2017, de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi „pentru”, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 „împotrivă”, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, pentru HotNews, legat de solicitarea USR ca Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, că va analiza o astfel de cerere când o va primi personal, deși nu el este cel care ar trebui să ia o asemenea decizie: „Ce, este treaba ministrului Justiției să dea ordonanțe?”. Tudorel Toader a mai susținut că, înainte de a vorbi despre adoptarea unei astfel de Ordonanțe, ar trebui ca „inițiatorii și avizatorii acestei legi să își asume consecințele ei”.

Ministrul Justiției a susținut că el nu a primit nicio solicitare pentru adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, el reluând declarațiile potrivit cărora responsabilii pentru acest act normativ sunt guvernarea tehnocrată și CSM, în componența anterioară. „Eu nu am primit o astfel de solicitare. În al doilea rând, aș vrea să se clarifice parcursul legislativ privind recursul compensatoriu – cine l-a inițiat, fosta guvernare tehnocrată, cum l-a avizat CSM-ul în componența anterioară, care a zis că zilele ar trebui să se considere ca executate efectiv, și nu să dea beneficiu la liberarea condiționată, cum a fost adoptată legea de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru”, a declarat Tudorel Toader, pentru HotNews.

Întrebat insistent dacă ia în calcul să își asume adoptarea unei Ordonanțe pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, Tudorel Toader a spus că nu el este cel care ar trebui să își asume o astfel de decizie. „Ce, ministrul dă o Ordonanță? (…) Mai întâi să își asume consecințele legii inițiatorii și avizatorii acestei legi, cei care pe parcurs au modificat-o”, a adăugat ministrul Justiției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro