UPDATE Funcționari din regiunea Cernăuți care dețin cetățenie dublă sunt concediați / Reacția MAE: Fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie
Funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii, potrivit unui anunț făcut de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk, citat de bucpress.eu.
Ruslan Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deținerii dublei cetățenii. Printre aceștia au fost șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat a regiunii Cernăuți, scrie publicația nord-bucovineană.
De asemenea, Ruslan Storojuc a declarat că în curând vor fi date publicității datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană privin Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal, intitulat „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.
Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este acuzată de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean. La 11 iunie 2018 au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.
Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României.
Într-un comunicat de presă, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe şi indirecte „împotriva noastră şi a întregii comunităţi româneşti din Ucraina. Constatăm, din păcate, tendinţa, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile şi comportamentul forţelor ultranaţionaliste radicale”. Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge „categoric şi fără echivoc orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a ne eticheta, inventând motive şi înscenând violări ale Constituţiei, ca separatişti, provocatori etc. Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se spune în comunicat.
În regiunea Cernăuți, circa 20% din populație este formată din români și moldoveni, potrivit recensământului ucrainean din 2001. Ucrainenii reprezintă 75% din populație (sursa).
Reacția ministerului român de Externe: Fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie
Ministerul român de Externe afirmă, într-un mesaj transmis la solicitarea HotNews.ro, că „fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie”, precizând însă că „va continua să monitorizeze atent evoluțiile legate de minoritatea română și să solicite elemente suplimentare de la partea ucraineană, în cadrul dialogului existent, astfel încât să asigure protejarea drepturilor etnicilor români”.
Iată mai jos răspunsul MAE:
„Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni s-au preocupat constant de situația etnicilor români din Ucraina, inclusiv în contextul adoptării de către autoritățile ucrainene, în septembrie 2017, a Legii Educației, care afectează dreptul la învățământ a persoanelor aparținând minorității române.
În toate demersurile întreprinse în raport cu partea ucraineană, MAE a subliniat necesitatea evitării presiunilor asupra etnicilor români și oricăror acțiuni de natură să ducă la încălcarea drepturilor acestora sau care să fie interpretate ca elemente discriminatorii. Aceste aspecte au constituit subiectul principal al discuțiilor din cadrul Comisiei Mixte interguvernamentale româno-ucrainene pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care a avut loc la București, în decembrie 2018.
Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, va continua să monitorizeze atent evoluțiile legate de minoritatea română și să solicite elemente suplimentare de la partea ucraineană, în cadrul dialogului existent, astfel încât să asigure protejarea drepturilor etnicilor români.
Menționăm, totodată, că fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie„.