Sari direct la conținut

UPDATE Tudorel Toader: Premierul va decide dacă și când poate fi adoptată Ordonanța privindu-i pe cei condamnați de completuri nelegal constituite / Și procurorii vor putea cere revizuirea achitărilor

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Agerpres
Tudorel Toader, Foto: Agerpres

​Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

”La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de OUG. Dna prim ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare astfel de ordonanță. În tot cazul, pentru a fi adoptată, Ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să îl aibă proiectul de OUG”, a declarat Toader, într-o conferință de presă.

Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

„Un lucru pe care nu l-ați subliniat – Eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitiv de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Toate. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. Sigur, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați, în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la altă soluție, dar în opinia mea, trebuie și pot să fie preocupați și cei care au fost achitați de complete”, a subliniat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, contestația pentru achitare va fi depusă de procuror: „Procurorul, ca a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură. Nu știu dacă sunt mai multe cauze în fața unor complete nelegal constituite în care s-au pronunțat achitări sau condamnări. Trebuie să aibă dreptul la un proces echitabil. Toți vor fi puți în aceeași situație”.

Toader i-a criticat pe cei care sunt responsabili pentru crearea situației de la Înalta Curte.

”Referitor la declarațiile privind posibila OUG pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de către cei care din 2014 până acum au fost condamnați de către complete nelegal constituite o precizare: Cred că atenția dvs ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut (…) și am ajuns în situația în care aproape 4 ani de zile compeletele de la Înalta Curte au fost nelegal constituite”, a mai spus el.

Ministrul Justiției a precizat că se va întâlni luni cu premierul Viorica Dăncilă urmând să îi prezinte analiza referitoare la consecințele recursului compensatoriu și soluțiile.

Guvernul va da „în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabail, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.

Ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de „folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite”.

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului la un complet de 5 judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de constituire a completurilor de 5 judecători.

În 7 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro