Brexit-ul i-a costat pe britanici peste 80 de miliarde de lire sterline. Câte milioane pierd în fiecare săptămână
În plină incertitudine legată de soluțiile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu aproximativ două luni înainte de termenul stabilit, costurile pentru britanici sunt deja uriașe. Astfel, potrivit unui expert al Băncii Angliei, de la referendumul din iunie 2016 și până acum, Brexit-ul i-a costat pe britanici peste 80 de miliarde de lire sterline, adică 800 de milioane pe săptămână, iar părăsirea blocului comunitar fără niciun acord va avea consecințe extrem de grave, riscând o accentuată recesiune economică.
Avertismentul a fost lansat de Gertjan Vlieghe, membru al comitetului de politică monetară a Băncii Angliei, potrivit Guardian. El a spus că, din iunie 2016 și până acum, Marea Britanie a pierdut 2% din PIB, comparativ cu scenariul în care nu ar fi avut loc niciun eveniment intern care să tulbure economia.
Astfel, potrivit oficialului, Regatul Unit a pierdut pe an în jur de 40 de miliarde de lire sterline sau 800 de milioane pe săptămână ca venituri, în cei doi ani de la scrutinul în care britanicii s-au pronunțat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, iar economia a stagnat exact într-o perioadă în care, la nivel global, s-au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimii zece ani.
Ironic, potrivit estimărilor lui Vlieghe, pierderile înregistrate pe săptămână din cauza Brexit-ului depășesc cu mult suma de 350 de milioane de lire sterline cât pretindeau susținătorii campaniei Leave că vor economisi prin părăsirea blocului comunitar, bani care spuneau ei că pot fi direcționați pentru sistemul național de sănătate. Mai mult, ei au marșat pe această idee care a fost în centrul întregii campanii, fiind celebre deja autobuzele care circulau și care aveau inscripționat acest mesaj.
Oficialul a făcut și el aluzie la autobuzele electorale. Cum ar fi să vezi autobuze pe care să stea scris ”Brexit-ul ne costă 800 de milioane de lire sterline pe săptămână”.
El a mai spus că investițiile au rămas blocate la zero. De asemenea, consumul a scăzut în condițiile în care gospodăriile au suportat presiunea creșterii prețurilor, iar lira a pierdut din valoare după votul pe Brexit.
”Este total neobișnuit ca investițiile să se micșoreze atât de mult în condițiile în care lumea o duce atât de bine, cel puțin până de curând”, a mai comentat el. “Bazându-ne pe evoluțiile la nivel global, ne așteptam ca economia Marii Britanii să crească într-un ritm mai accelerat, însă, în realitate, ritmul a încetinit”, a mai explicat el.
Mai multe estimări au fost făcute în legătură cu costurile Brexit. Guvernatorul Mark Carney declara anterior că aceste costuri se vor ridica la 900 de milioane de lire sterline.
În cel mai rău scenariu posibil, analiștii avertizează asupra riscului ca Marea Britanie să intre în cea mai gravă recesiune de la ultima criza financiară. Oficialul citat mai spune că situația, în cazul unei ieșiri fără acord, ar putea determina reducerea ratei dobânzilor.