VIDEO Ce urmează miercuri pentru Kovesi la Bruxelles. Câteva explicații de la Monica Macovei
Comisia pentru Libertăți civile din Parlamentul European (LIBE) votează miercuri, de la ora 12.00, asupra celor trei candidați pentru postul de procuror-șef european. Europarlamentarul conservator (ECR) Monica Macovei, membră a comisiilor de Control bugetar (CONT) și de Libertăți civile (LIBE), a explicat, la Bruxelles, ce urmează să se mai întâmple, procedural, în Comisia LIBE. Dacă va fi confirmată și de comisia LIBE, Laura Codruța Kovesi va face obiectul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE (format COREPER).
Reamintim că marți, la Bruxelles, Kovesi a câștigat votul comisiei CONT, în urma audierilor comune pentru postul de procuror-șef european, în fața contracandidaților săi, Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Miercuri, de la ora 12,00, ora României, urmează să se pronunțe și comisia LIBE, prin vot direct, al tuturor membrilor acestui for, la fel ca și în CONT.
Principalele declarații ale lui Macovei:
- Problema este că mulți membri LIBE lipsesc, sunt acasă, sunt în campanii preelectorale pentru Parlamentul European.
- Comisiile CONT și LIBE au aceeași putere, de asta a și fost audiere comună. (…) Acum două săptămâni s-a decis ca votul în comisia LIBE să se dea de către coordonatorii grupurilor politice prezente în comisie. Apoi a cerut S&D-ul, presupun că la cererea PSD, să fie vot dat de către toți membrii comsiei LIBE. Asta însemană că dacă nu se întrunesc cei 60 de membri, trebuie să aduci din celelate comisii. Și atunci, se pot face diverse aranjamente. CONT este o comisie mai onestă.
- În prima parte a audierilor din comisiile reunite LIBE-CONT întrebprile pentru doamna Kovesi au fost atacuri și ea a trebuit să răspundă la aceste atacuri, ceea ce în general te pune în defensivă, pentru că tu nu poți să răspunzi despre subiect, ci trebuie să explici de ce sunt false atacurile.
- Pe fond, a doua jumătate a a audierii, Kovesi a fost ce mai bună. Candidatul francez a fpst bun, dar a fost foarte general, nu a dat niciun răspuns concret.
- Candidatul francez vi se pare că arată ca un pitbull?! El a spus că nu a experimentat presiuni politice. Păi îmi pare rău, la noi, în România, DNA a suportat presuni politicie și mediatice, slavă Domnului!
- Candidatul german a fost general și a luat un singur vor în comisia CONT.
- Consiliul UE nu și-a stabilit candidatul încă (deși pe 20 februarie candidatul francez a primit un vot indicativ majoritar în Consiliul COREPER – care a reunit ambasadorii celor 22 de state membre UE care au aderat la instituția Parchetului European – n.r.).
Reamintim că miercuri, de la ora 12.00, comisia LIBE dă un vot asupra celor 3 candidați pentru postul de procuror-șef european. Dacă va fi confimrată și de comisia LIBE, Kovesi va face obiectul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE (format COREPER).
COREPER a dat un vot indicativ deja, în 20 februarie, la care candidatul francez a primit 50 de puncte, iar candidații romîn și german câte 29, în condițiile în care Kovesi nu s-a bucurat de sprijinul Guvernului României. Votul indocativ din COREPER poate fi, cel puțin teoretic, întors, dacă Kovesi va obține votul în Parlamentul European.
De asemenea, dacă miercuri Comisia LIBE va da un vot nefavorabil lui Kovesi, ar urma să se facă negocieri între cele 2 comisii europarlamentare, după cum au explicat o serie de parlamentari europeni pentru HotNews.ro.