Sari direct la conținut

‘Pavăza Israelului se năruie’: adversarii îl critică pe Netanyahu în urma atacului cu rachete din centrul ţării

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube

Premierul Benjamin Netanyahu a fost criticat luni din toate direcţiile după ce o rachetă, lansată din Gaza în zorii zilei, a lovit un imobil din centrul Israelului, rănind şapte persoane. Co-preşedintele partidului Kahol Lavan, Benny Gantz, fost şef de stat major, l-a acuzat pe Netanyahu că nu reuşeşte să asigure securitatea Israelului, scrie Ha’aretz, citat de Rador.

„O realitate în care Hamas ia Israelul ca ostatic e fără precedent şî de neconceput”, a spus Gantz. „E un faliment al securităţii”.

În urma veştilor pe tema atacului, după întâlnirea cu preşedintele Donald Trump din cursul dimineţii, Netanyahu a hotărât să îşi scurteze vizita în SUA şi să se întoarcă rapid în ţară. Politicienii de dreapta, inclusiv cei din propriul partid, i-au cerut lui Netanyahu să riposteze cu agresivitate în urma atacului cu rachete. Ministrul culturii, Miri Regev, a scris pe Facebook următorul mesaj: „Trebuie să revenim la politica ţintelor prestabilite. Doar atunci când liderii Hanas şi cei ai Jihadului Islamic din Gaza se vor simţi vânaţi, abia atunci vor începe să ne vadă cu alţi ochi”.

Avi Dichter, fost director al serviciului de securitate Shin Bet şi actual preşedinte al comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset, a declarat la postul de radio al armatei că, dacă unii cred că e timpul cel mai potrivit pentru o luptă care să schimbe situaţia din Gaza pe data de 8 aprilie, adică cu o zi înaintea alegerilor, atunci „eu cred că cercurile politice, conduse de premier, nu vor ezita”, fie şi cu preţul suspendării alegerilor.

Partidul Hayamin Hehadash, de extremă dreaptă, înfiinţat de actualul ministru al justiţiei şi de cel al educaţiei, Ayelet Shaked şi Naftali Bennett, au dat o declaraţie îcare îl viza pe primul ministru. „Pavăza Israelului se năruie, şi trebuie s-a spunem pe şleau: Netanyahu a eşuat în faţa Hamas”. „Nu ne mai putem aştepta ca şefii securităţii să ne spună din nou cât de laşă este Hamas”, a declarat Bennett. „Nu este laşă. Oamenii descurajaţi nu trag”.

Itamar Ben-Givir, din partea unui alt partid de extremă dreaptă, Otzma Yehudit, a spus că „acum este momentul ca Gaza să plătească scump pentru fiecare rachetă din centrul Israelului, 30 de terorişti trebuie omorâţi, Gaza trebuie ocupată, iar noi trebuie să ne întoarcem la Gush Katif”.

Ministrul de finanţe, Moshe Kahlon, a spus şi el că incidentul este foarte grav, iar partea adversă trebuie să plătească scump. „Hamas este răspunzătoare şi niciunul dintre liderii săi nu este nevinovat”, a spus Kahlon. „Toate organizaţiile din Fâşia Gaza sunt teroriste şi trebuie tratate ca atare, incnlusiv prin reinstaurarea ochirii ţintelor prestabilite”. Ulterior, Kahlon a spus că, marţi, guvernul se va întruni, iar el este convins că reacţia Israelului va fi dureroasă: „Cineva va plăti. Chiar dacă ei pretind că a fost o greşeală, şi greşelile se plătesc”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro