UPDATE Candidaţii la șefia contestatei Secţii pentru anchetarea magistraților susțin astăzi interviurile / Unul dintre candidați, procurorul care a deschis dosarul 10 august, acuză discriminare și amenință cu instanța
Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al contestatei Secţii pentru anchetarea magistraților susţin, marţi, interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pentru acest post, rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan în funcția de judecător la Curtea Constituțională, candidează actualul procuror-șef adjunct al secției, Adina Florea, procurorul Sorin-Eugen Iasinovschi de la Parchetul instanței supreme și procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul violențelor din 10 august. Pîrlog este plecat însă din țară și spune că nu a primit niciun răspuns la cererea sa de reprogramare a interviului. „Am fost discriminat și cu rea-credință mi s-a încălcat dreptul de a participa la acest concurs, astfel că voi merge să contest inclusiv în instanță”, a declarat procurorul pentru HotNews.ro.
Interviurile, care vor fi susținute la CSM, sunt programate începând cu ora 10.00, prima fiind Adina Florea.
Procurorul Bogdan Pîrlog a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, că, înainte ca CSM să stabilească și să anunțe data pentru susținerea interviului a solicitat să fie programat în 14 iunie, motivând că în perioada 15-22 iunie va fi plecat din țară, conform unei planificări făcute cu mult timp înainte. El a fost anunțat, la scurt timp după solicitare, că data interviului a fost stabilită pentru 18 iunie. Procurorul militar a formulat o nouă solicitare către CSM, respectiv să susțină interviul în 24 iunie sau prin Skype.
Bogdan Pârlog, programat la interviu de la ora 11.00, a declarat, marți dimineață, pentru HotNews.ro, că nu a primit de la CSM niciun răspuns privind reprogramarea interviului său sau audierea prin Skype. Procurorul, care este plecat din țară, acuză că a fost dicriminat și este dispusă să meargă inclusiv în instanță.
„Am fost discriminat și cu rea-credință mi s-a încălcat dreptul de a participa la acest concurs. Sustinerea interviurilor era prevăzută în perioada 14 iunie-18 iunie. Când au văzut cererea mea au stabilit data de 18 iunie, pentru ca eu să nu pot participa. Au încercat inițial să mă îndepărteze prin pretextul lipsei vechimii, ceea ce arată disperare. Voi face plângere prealabilă și voi ataca atât la plenul CSM, cât și în instanță. În primul rând, voi solicita plenului CSM să nu valideze examenul întruct a fost viciat, inclusiv prin încălcarea regulamentului”, a declarat Bogdan Pârlog.
De asemenea, procurorul a cerut recuzarea unor membri ai comisiei de examinare – Liei Savonea (președintele CSM), Simona Marcu și Nicoleta Țînț.
Iniţial, candidatura procurorului militar a fost respinsă, motivul fiind „lipsa de vechime efectivă de 18 ani în funcţia de procuror”, ca, ulterior, pe 4 iunie, plenul CSM să admită contestaţia formulată de acesta şi să permită susţinerea interviului pentru conducerea SIIJ.
Secția specială pentru anchetarea magistraților, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, este condusă la acest moment de Adina Florea, procuror-șef adjunct. Procurorul șef al Secției, Gheorghe Stan, a fost numit judecător al Curții Constituționale, la propunerea PSD.
Controversata secție specială a pus-o sub acuzare pe fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a încercat de mai multe ori să preia de la DNA dosarul Tel Drum/DNA, a înregistrat o plângere penală pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova, iar recent a restras apelul din dosarul de la instanța supremă în care sunt judecați fugarul Sebastian Ghiță și mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova, care au fost achitați în primă instanță. Secția specială a făcut acelaşi demers şi în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.