Sari direct la conținut

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care Adina Florea urma să fie numită la șefia Secției speciale, amânată din nou din lipsă de cvorum

HotNews.ro
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care Adina Florea urma să fie numită la șefia Secției speciale, amânată din nou din lipsă de cvorum

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii programată pentru luni pentru numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților a fost amânată și luni, pentru a doua oară, din lipsă de cvorum. Potrivit unor surse din Consiliu, mai mulți procurori și judecători au refuzat să participe la plen până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi punctele ce vizează Secția specială.

„Plenul nu se va ține din cauza lipsei cvorumului, respectiv absenței colegilor noștri judecători și procurori de la ședință”, a anunțat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, citată de Mediafax. Ședința era programată de la ora 9.30.

Printre cei care au lipsit de la ședință a fost și procurorul general Bogdan Licu, care a mers la CSM, dar nu a intrat la plen. Întrebat despre acest lucru, el a spus că nici dacă ar fi participat el nu ar fi fost cvorum, în sală aflându-se în jur de 10 magistrați, în condițiile în care este cvorum cu 15.

„Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. (…) Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secția pentru procurori și o parte din Secția pentru judecători au reacționat așa”, a declarat Licu.

Potrivit unor surse apropiate Consiliului, câțiva procurori și judecători au refuzat să participe la plenul de luni până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi toate punctele care vizează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urma să valideze, luni, numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al contestatei secții de anchetare a magistraților, după ce ședința de joi nu s-a ținut din lipsă de cvorum.

Printre cei care au lipsit joi de la ședință s-au numărat și ministrul justiției și procurorul general, iar în spațiul public a fost vehiculată ideea că Ana Birchall ar fi boicotat ședința CSM. În aceeași zi, Birchall a transmis un comunicat de presă cu precizări referitoare la ședința CSM în care ar fi trebuit să fie validată Adina Florea, spunând că nu a putut participa la plen deoarece tot atunci aveau loc activități la Guvern și că o informase din timp pe șefa CSM, Lia Savonea, că nu poate participa. Birchall mai spunea că, pentru a evita asemenea situaţii, i-a cerut președintelui CSM, Lia Savonea, să stabilească o zi pe săptămână dedicată Plenului CSM care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că vrea să participe la ședințele Consiliului. În replică, Lia Savonea i-a transmis ministrei Justiției că ședințele CSM nu pot fi stabilite în funcție de reuniunile Guvernului.

Luni, ministrul Justiției, Ana Birchall, s-a declarat deranjată de discuțiile din spațiul public privind prezența sa la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), subliniind că ministrul Justiției este membru de drept în CSM și așteaptă să i se permită să își exercite acest drept, conform Constituției. Birchall a mai spus, la sediul CSM, că speră ca tensiunile din CSM să înceteze, iar Consiliul să ajungă să facă ceea ce spune Constituția: garantarea independenței sistemului judiciar.

Procurorii Adina Florea și Sorin Iasinovschi au susținut, marțea trecută, interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, în timp ce al treilea candidat, procurorul Bogdan Pîrlog, nu s-a prezentat și a fost intervievat prin videoconferință, neaflându-se în țară.

Potrivit CSM, Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25. Pe ordinea de zi a plenului CSM de joi se afla validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și numirea Adinei Florea în această funcție.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a cerut plenului CSM invalidarea concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate.El a susținut că „întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat recent decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ca urmare a demisiei. Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, el fiind propus de Partidul Social Democrat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro