Modificarea la Codul Penal prin care scad termenele de prescripție, propusă de Cătălin Rădulescu, adoptată tacit de Senat
Modificarea Codului Penal prin care deputatul PSD Cătălin Rădulescu propune scăderea termenelor de prescripție la 8 ani pentru pedeapsa de închisoare între 10 și 20 de ani, la 4 ani pentru pedeapsa cu închisoare între 3 și 10 ani și la 3 ani pentru pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani a trecut tacit de Senat.
Senatul a adoptat, tacit, în calitate de primă Cameră sesizată, legea de modificare a Codului Penal, propusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care termenele de prescripție a infracțiunilor pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani scad de la 10 la 8 ani, scrie Mediafax.
De asemenea, potrivit proiectului, termenul de prescripție a răspunderii penale este de 4 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 10 de ani. În prezent, Codul penal prevede un termen de prescripție de 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani.
Termenul de prescripție a răspunderii penale este propus să scadă la 3 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani sau amendă. În prezent, Codul penal prevede un termen de prescripție de 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani.
Potrivit raportului de respingere întocmit de Comisia Juridică a Senatului, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, însă Guvernul nu susține inițiativa legislativă în punctul de vedere transmis forului legislativ.
Marți, plenul Senatului a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de lege care au împlinit termenele de dezbatere și adoptare tacită la 19, 21 si 22 iunie.
Inițiativa legislativă adoptată tacit de Senat urmează să meargă, potrivit procedurii parlamentare, spre avizare și raport în Comisii, iar ulterior să intre la vot în Camera Deputaților, for decizional.