Sari direct la conținut

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii îi cere premierului Dăncilă să-i comunice dacă există vreun proiect de act normativ pentru desființarea Secției speciale

HotNews.ro
Lia Savonea, Foto: Agerpres
Lia Savonea, Foto: Agerpres

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, le cere premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Ana Birchall, să îi comunice dacă Guvernul are sau intenționează să propună un proiect de act normativ pentru desființarea secției de anchetare a magistraților.

Lia Savonea le-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției Ana Birchall, prin care a solicitat „comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens”.

Șefa CSM susține că acest demers „urmărește buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești în raport de care Plenul Consiliului are atribuții concrete”.

De asemenea, Savonea face mai multe precizări și cu privire la convocarea ședinței de luni pe a cărei ordine de zi era validarea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților. Ședința a fost amânată din lipsă de cvorum, șapte membri ai CSM boicotând plenul și cerându-i Liei Savonea să amâne după raportul Comisiei de la Veneția și al GRECO discutarea chestiunilor legate de secția specială.

Ce susține șefa CSM:

  • „În privința aspectelor referitoare la convocarea ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi, cu privire la stabilirea datei de 24 iunie 2019 au existat discuții și consultări prealabile, ședința fiind amânată din data de 20 iunie 2019, când de asemenea nu a fost asigurat cvorumul legal. Au fost respectate atât termenul de 3 zile anterior convocării, cât și procedura efectivă de invitare prin intermediul Secretarului General al Consiliului, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, lucrările fiind cunoscute din data de 20 iunie 2019.
  • Ședința de plen reclama urgență în considerarea câtorva lucrări, printre care nevoia finalizării unor proceduri indispensabile concursului de admitere în magistratură în curs de derulare, precum și punctele înscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activității Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
  • În ceea ce privește solicitarea formulată în cadrul comunicatului emis astăzi, în sensul amânării chestiunilor ce țin de activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale, aceste aspecte urmează a fi decise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii”.

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care nu au participat la ultimele două ședințe ale CSM în care Adina Florea urma să fie validată la șefia Secției de anchetare a magistraților au cerut public amânarea discuțiilor legate de secția specială până după publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Surse din Consiliu au declarat pentru HotNews.ro că luni dimineață aceștia i-au cerut Liei Savonea, președintele CSM, să amâne punctele de pe ordinea de zi legate de secția specială, dar fără succes, astfel că au refuzat să iasă din birouri și să meargă la ședința de plen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro