Sari direct la conținut

VIDEO PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale / Anunțul premierului despre schimbarea miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu: Nu am luat decizia pentru că așa vrea președintele Iohannis

HotNews.ro
Viorica Dancila, Foto: Facebook/ Viorica Dancila
Viorica Dancila, Foto: Facebook/ Viorica Dancila

Comitetul Executiv al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD. De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat la finalul ședinței de peste patru ore că s-a votat înlocuirea miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, în locul lor fiind propuși Nicolae Moga și Ramona Mănescu. Dăncilă a ținut să îi dea replica lui Carmen Dan, susținând că a luat decizia înlocuirii acesteia nu pentru că așa a cerut președintele Iohannis, ci pentru că ea a considerat că este nevoie de credibilitate la acest minister.

La finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă a anunțat două decizii:

  • PSD va avea candidat propriu la prezidențiale și va cere susținerea de la ALDE și ProRomânia
  • Miniștrii de Interne, Carmen Dan, și de Externe, Teodor Meleșcanu, au fost schimbați din funcție.

Aceasta, deși Dăncilă anunțase că a analizat prestația a opt miniștri, iar pe lista vehiculată inițial în partid au fost, de asemenea, miniștrii Ecaterina Andronescu (Educație), Bogdan Trif (Turism), Bogdan Matei (Tineret și Sport), Ioan Deneș (Ape și Păduri), Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) și Daniel Suciu (Dezvoltare).

Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la vreun alt ministru. În schimb, ea a ținut să le răspundă „binevoitorilor care au făcut speculații” și a subliniat că Meleșcanu și Dan au fost schimbați nu pentru că așa a cerut președintele, ci pentru că așa a decis ea, din motive care țin de percepția asupra celor două ministere.

UPDATE Declarațiile premierului Viorica Dăncilă:

  • Un subiect de pe ordinea de zi a ședinței a fost referitor la Congresul PSD din 3 august pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale. Am prezentat varianta susținerii unui candidat comun, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. În urma vorului s-a stabilit că PSD își dorește un candidat propriu, susținut de ALDE și Pro România și vom avea discuții cu aceste partide.
  • Am propus schimbarea miniștrilor Carmen Dan cu Nicolae Moga și Teodor Meleșcanu, cu Ramona Mănescu. L-am propus pe Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe parteneriate strategice. Pentru funcția de vicepremier pe probleme economice, unde interimatul se încheie la jumătatea lunii august, vom avea o nouă discuție și despre ministerele pe care le vom evalua în continuare.

Despre schimbarea celor doi miniștri:

  • Am văzut în spațiul public că a apărut această informație a unor binevoitori că am luat această decizie ca urmare a solicitării președintelui Iohannis. Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniștri care erau acceptați repede de președinte.
  • Sublinez că nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis. Am luată această decizie pentru că așa cred eu că acest guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere.
  • Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis pentru prezidențiale. Dacă îmi asum ca președinte să obțin un anumit rezultat, nu trebuie să fac jocul adversarului în acestă campanie, ci trebuie să-mi întăresc partidul, Guvernul și poziția în coaliția de guvernare.
  • Aceste lucruri apărute în spațiul public sunt total neadevărate.
  • Îmi doresc un Guvern în care miniștrii să aibă mai multă implicare
  • Nu vreau să ies în fața presei și să fac analiza activității doamnei Carmen Dan sau a altui ministru pe care o voi schimba
  • Argumentele mele pentru schimbarea dnei Carmen Dan sunt legate de percepția publică asupra acestui minister și vreau să dau mai multă credibilitate acestui minister.
  • Întrebată unde a greșit Carmen Dan: Nu vreau să fac trimitere la un anumit eveniment. Am spus că percepția publică legată de Ministerul de Interne și de Ministerul de Externe nu este una foarte bună în acest moment.
  • Pentru mine este important ca percepția legată de fiecare ministru și percepția de ansamblu trebuie să fie una pozitivă. Acest lucuru nu mi-l va dicta strada. Sunt dispusă să acult nemulțumirile celor care protestează ăîn stradă.
  • Eu cred că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în guvern oameni cu credibilitate și care au multă experiență.
  • Întrebată care era percepția a doua zi după evenimentele din 10 august și de ce nu a luat această decizie până acum, trecând aproape un an de la violențele de atunci: Decizia nu este neapărat legată schimbarea de ceeea ce s-a întâmplat pe 10 august. S-au adunat mai multe lucruri.
  • Despre candidat comun la alegerile prezidențiale – Am convingerea că un candidat comun e mai puternic, dar după discuțiile cu colegii, aceștia își doresc un candidat al PSD. Acest partid are un potențial foarte mare.
  • Voi discuta cu domnul Tăriceanu despre o susținere în turul 2, probabil. Discuțiile rămân deschise.

UPDATE 16:15 Gabriela Firea, despre prezidențiale: Suntem în întârziere, nu e timpul să creștem alt coleg

„Suntem în întârziere” în procesul de desemnare a candidatului PSD la alegerile prezidențiale, a declarat Gabriela Firea, la finalul Comitetului Executiv al partidului.

Ea a pledat pentru o alianță electorală cu ALDE, ProRomânia, sindicate și patronate „pentru turul I, dacă nu se poate măcar pentru turul II” pentru alegerile prezidențiale.

„Trebuie să mergem cu un candidat puternic, pe care ceilalți colegi să-l poată prezenta cât mai bine membrilor și simpatizanților” și „nu e timpul să creștem un alt coleg”, a mai spus primarul Capitalei.

Firea a mai spus că amânarea anunțării numelui candidatului PSD la prezidențiale „poate crea senzația”, așa cum spun unii „comentatori și analiști”, că „deciziile se iau în altă parte nu la noi”.

UPDATE 16.07 Ședința PSD s-a încheiat. Gabriela Firea a anunțat că s-a stabilit ca PSD să meargă cu propriul candidat la prezidențiale. Doamna Dăncilă a susținut că își asumă toate deciziile pe care le va lua.

Comitetul Executiv al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD, potrivit Digi 24. Deși nu se afla pe ordinea de zi a ședinței CEX al PSD de luni, subiectul candidatului partidului la alegerile prezidențiale a fost abordat abrupt și tensionat, după ce Gabriela a cerut ca partidul să ia o decizie.

„Trebuie să stabilim dacă e candidatul din partidul nostru sau din alte partide. Am crescut în sondaje, dar dacă oamenii văd că nu știm ce avem de făcut nu e bine. Avem datoria ca aici să luăm niște decizii. Trebuie să ne hotărâm ce facem: susținem candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau avem candidat și atunci poate ne susțin alții pe noi. De aceea cred că astăzi trebuie să luăm o decizie. Nu este despre o persoană sau alta. Cred că trebuie să ne spunem toți punctul de vedere și să clarificăm”, ar fi spus Dăncilă, citată de Digi24.

De asemenea, Viorica Dăncilă le-ar fi transmis social-democraților că, în cazul în care PSD nu va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, atunci ea va fi prima care își va da demisia de la șefia partidului, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Primarul general al Capitalei i-ar fi reproșat premierului că este prima care iese public să vorbească despre o candidatură la prezidențiale, deși susține mereu că lucrurile trebuie discutate și decise în forurile statutare ale PSD. Gabriela Firea i-ar mai fi transmis președintelui PSD că nu comunică suficient cu partenerii de coaliție, ALDE, cu privire la prezidențiabil, au mai spus sursele menționate.

La începutul ședinței Comitetului Executiv, Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne, susținând că va pleca cu fruntea sus și că nu are ce să-și reproșeze.

Ea a susținut că nemulțumirile în ceea ce o privește sunt politice, nu de performanță, invocând „presiunea străzii”.

„Înțeleg că nu intră în discuție niciun criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Nu ne-am deranjat până acum, acum deranjează”, a comentat ministrul. De asemenea, ea a susținut că partidul ar fi cedat presiunilor președintelui Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
bancher • 2019-07-15 15:56:01
dar in noiembrie tare imi e teama ca o sa va dati demisia.
4 11
2019-07-15 18:06:22
1 9
Rahan5 • 2019-07-15 18:22:57
Isi da demisia in PARTID. Va venii interimar ,,printul mostenitor" Fifor (pe post de ,,noul Dragnea"). Dancila va ramane in continuare Prim Ministru !. Cu Scuze !. Nu are timp si pentru Partid, si pentru Conducerea Guvernului ! :-)))) Teoretic KGB-ul trebuia sa-l bage pe Fifor la conducerea Partidului la Congresul de acum o luna, dar ,,nu s-au legat lucrurile". Fifor era prea necunoscut si era nesigura ramanerea rusilor la putere in PSD fara ca Dancila sa fie facuta ,,Presedinte de Partid". Pozitia Olteniei lui Stanescu a facut prea multe probleme. Insa in noiembrie 2019, dupa Primul Tur, se vor lega lucrurile !
2 5
nahir • 2019-07-15 19:20:34
mult îmi place că vasilica e româncă până în măduva oaselor. Transformarea îm realitate a proverbului ”prostul nu-i fudul dacă nu e prost destul” în realitate, este opera de căpătâi a docilei (cum îi plăcea hamsterului să spună) vasilica. Pentru distrugerea din interior a psd, vasilica mai că merită o statuie. Măcar din pleavă.
1 6
Wasile • 2019-07-15 16:11:39
Cum au crescut în sondaje? Au crescut negativ în sondaje! Double-speak FTW!
2 9
Soljenitin • 2019-07-15 16:20:48
Tariceanu are acum 2 optiuni: 1. Rupe alianta si merge pe cont propriu 2. Inghite broasca si ramane sa atarne mai departe de psd. Ambele sunt nasoale pentru el, prima fiind chiar sinucigasa. A ajuns la stadiul la care era si Hamsterul mai de mult: incearca sa se ascunda pe dupa functii ca sa scape de fricile penale. My two cents: psd ii va trage un sut in partile moi cu proxima ocazie. Cu cele patru procente ale sale a devenit inutil, ca atare este doar o piatra la gatul pesedistilor.
3 17
Gigi Kent • 2019-07-15 16:22:23
Turul doi va fi sigur Iohannis / Barna. Nu numai ca nu sunteti in stare sa propuneti un candidat care sa intre in turul 2 si in turul 2 sa aiba capacitatea de a primi si alte voturi decat cele din turul 1 dar cu asemenea atitudine nu veti intra deloc in turul 2. Este un fel de Ponta 2.0 repetat dupa 5 ani. Antonescu ar fi castigat cu siguranta turul 2 (daca nu chiar din primul tur - candidatii PNL si PSD avand 71% in primul tur impreuna) dar ati preferat sa fie neaparat Ponta candidat. Si s-a vazut deznodamantul.
8 4
newlook • 2019-07-15 23:50:18
Daca ar fi intrat in turul 2, care ar fi fost chichirezul? Ii ofereau lui Klaus tribuna sa le dea suturi. Las sa fie turul 2 intre Klaus si Barna si pesedoii sa aleaga pe "cel mai bun", hihihi ! Pesedoii sunt dezastruosi din alt pdv. Nu au deloc viziune, doar interese imediate, care ii vor distruge. Si e bine asa. Daca aveau macar un cap lucid, a doua zi dupa alegeri renuntau la guvernare: Ia Klaus guvernarea si fa bors cu ea! Acum, in situatia asta, Klaus sterge pe jos cu pesedoii si tot pesedoii deconteaza. Urmatoarele alegeri vor fi si mai dezastruoase pentru pesedoi daca raman la guvernare. Si se pare ca nu vor sa plece, ceea ce-i convine de minune lui Klaus.
0 1
Gigi Kent • 2019-07-16 10:20:56
In principiu important e sa mearga mai departe cresterea economica si eventual sa se si faca ceva pe langa in domenii precum infrastructura, educatia, sanatate etc. indiferent de cine e la Victoria / Cotroceni. Da parca totusi sa ramanem in continuare cu un presedinte sclav al securitatii? Unul care nu vede decat ce ii convine in justitie? Nu stiu daca e o treaba...
2 0
liviu_ • 2019-07-16 18:18:18
psd isi da arama pe fata 1 - d c e sclav tovarase?! ca nu permite psdului sa fure?! UE de asta tot atrage atentia romaniei, nu din alt motiv 2 - care crestere economica?! aia de la privat sau aia facuta prin imprumuturi si datorii externe?! cand imprumuta base urlati ca d c se imprumuta... acum e bine ca ne imprumutam?! 3 - care infrastructura?! gardurile si bordurile nu-s infrastructura... in rest suntem 0 barat! 4 - idem punctu 3 si pt sanatate si educatie; 5 - ce treaba are presedintele cu ce ai spus mai devreme?! presedintele nu are treaba nici cu intractructura, nici cu sanatatea, nici cu educatia, nici cu cresterea economica... 6 - tu vorbesti de justitie?! care urlii ca e bun CCRu cu membrii pusi de psd si fosti membrii psd?! ca e bine ca MJ sa demita pe cine vrea de unde vrea?! ca e bun SS?! tu ai tupeu sa critici pe cineva care vb de justitie?! esti dupa principiu: "sa ne fure ai nostrii", nu?!
0 0
Habermas • 2019-07-15 16:28:45
cu eleganta.
3 7
liviu_ • 2019-07-15 16:32:28
ce gluma buna psd nu are nici o sansa oricum o dai!
2 6
nash pandelica • 2019-07-15 16:59:01
am luat'o pt. ca vrem noi sa'l stim multumit ! :-) ca noi nu facem cum vrea el !
3 2
newlook • 2019-07-15 23:52:00
Genial spus!
1 0
Ochii_pe_voi • 2019-07-15 17:08:44
Ca intre penali, complici la jaf si slugi.
1 6
------ • 2019-07-15 17:18:41
Mai veorico in tara asta nu poti face ce vrei tu,obligator tii cont si de parerea altora.,Ti-as sugera sa pui oameni competenti si nu politruci de care ne este greata.
2 6
Ioko • 2019-07-15 17:25:58
Măi PSD-iştilor voi aveţi o problemă gravă şi toate deciziile care le luaţi le priviţi doar din prisma voastră fără să luaţi în calcul şi aşteptările celorlalţi din jurul vostru în special al aliaţilor voştri aşa că am să vă pun o întrebare: "şi care ar fi câştigul celor de la ALDE şi PRO-România să se alieze cu voi la prezidenţiale să vă ofere sprijinul lor pentru un candidat PSD comun?". Păi să le luăm pe rând şi să vedem ce va ieşi în cele două variante în care aţi putea câştiga sau pierde: --------------------------------------------- 1) Dacă veţi câştiga tot câştigul se va răsfrânge asupra PSD iar celelalte două partide vor fi împinse şi mai la fund în obscuritate stând la umbra celor de la PSD motiv care nu îi va salva partidul lui Tăriceanu şi îi va agrava situaţia iar celor de la PRO-România un PSD plin de succes înseamnă moartea partidului fără nici o şansă de evoluţie şi cu pierderea sigură a electoratului care ori se vor întoarce la PSD sau se vor reorienta datorită trădări lui Ponta. 2) În varianta în care pierdeţi toţi veţi deconta eşecul dar mai mult îl vor deconta ALDE şi PRO-România pentru că primul lucru care îl va face PSD va arăta spre cele două partide cu degetul că ele i-a tras în jos iar ca evoluţie al celor două partide e previzibil că se va ajunge la terminarea lui Tăriceanu ca partid şi la auto anularea ca partid a PRO-România datorită asocieri cu PSD ducând la acelaşi sfârşit ca al celor de la ALDE. -------------------------------------------- Deci care va fi câştigul partidului lui Tăriceanu şi Ponta la povestea asta şi nu vă întrebam care e câştigul lui Tăriceanu şi Ponta ca persoană fizică şi câştigul la nivel de partide?
1 6
vagabond • 2019-07-15 23:43:01
E ca si cum tre sa te bati cu unu' cu mitraliera(Iohanis), si tre' sa-ti alegi optiunea: 1) dai cu pietre in el (Dancila sau orice din psd) 2) arc cu sageti (Tariceanu) 3) pistol Carpati (Ponta)
0 1
zece_plus • 2019-07-16 10:24:36
Foarte bine ca nu a tinut cont de sugestiile Presedintelui, cat timp majoritatea parlamentara le prmite sa faca ce vrea muschii lor. Nu trebuie tinut cont nici de manifestatiile platite de Soros si de multinationale. Bravo ! Tot inainte darz si hotarat pe drumul tras de tovarasul Dragnea.
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro