Sari direct la conținut

Profesori universitari, experți și reprezentanți ai societății civile cer înființarea unei Comisii comune a Camerei şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei: Festina lente!

HotNews.ro
Palatul Parlamentului, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Palatul Parlamentului, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cadre didactice, specialişti şi pasionaţi de drept constituţional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită senatorilor și deputaților din Parlamentul României să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru analiza şi dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constituţiei, potrivit unui apel publicat pe site-ul stiri.ong.

„În lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță. Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare”, se arată în acest apel, semnat printre alții de Marius Bălan, conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Lucian Bojin, conf. univ. dr., Facultatea de drept, Universitatea de Vest din Timişoara, Cosmin Cercel, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Nottingham sau Ioan Stanomir, prof. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

Semnatarii argumentează că „revizuirea Constituţiei este un subiect de interes public major oriunde în lume” și „orice modificare adusă arhitecturii constituţionale a statului are un impact substanțial asupra raporturilor instituţionale dintre autorităţile publice și, invariabil, asupra societății în ansamblul său”.

Iată mai jos acest apel, alături lista semnatarilor, care rămâne deschisă:

„Apel către senatorii și deputații din Parlamentul României – Festina lente!

Cadre didactice, specialişti şi pasionaţi de drept constituţional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită senatorilor și deputaților din Parlamentul României să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru analiza şi dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constituţiei.

Cu scopul de a transpune în textul constituțional voința populară exprimată la referendumul consultativ din 26 mai 2019, în Parlamentul României au fost înregistrate propunerile legislative de revizuire a Constituției Pl-x nr. 332/2019 şi Pl-x nr. 331/2019. Ambele vizează tezele care au fost supuse consultării publice prin referendum: interzicerea amnistiei şi a graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniile infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare, precum şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. Totodată, cele două propuneri înglobează şi Pl-x nr. 237/2019, cunoscută în spaţiul public drept iniţiativa „fără penali în funcţii publice.”

Revizuirea Constituţiei este un subiect de interes public major oriunde în lume. Orice modificare adusă arhitecturii constituţionale a statului are un impact substanțial asupra raporturilor instituţionale dintre autorităţile publice și, invariabil, asupra societății în ansamblul său. Din acest motiv, în opinia semnatarilor acestui apel, este necesară o dezbatere chibzuită, deopotrivă fundamentată științific și transparentă, cu privire la modificările constituţionale care se află acum pe agenda Parlamentului României.

În acest context, dictonul latin „grăbeşte-te încet!” este perfect aplicabil. În spațiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferării prin ordonanțe, știut fiind faptul că „graba strică treaba.” Nu ne permitem luxul ca aceeaşi critică să umbrească însuşi procesul de revizuire a Constituției prin care se caută cele mai bune soluţii constituţionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.

Înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României pentru revizuirea Constituţiei poate asigura atât rapiditatea procesului decizional, cât şi coerenţa, transparenţa şi consistenţa acestuia. Comisia specială comună poate analiza deopotrivă cu atenţie şi cu celeritate modificările constituţionale preconizate, laolaltă cu toate efectele posibile şi eventualul impact asupra bunei funcţionări a autorităţilor publice.

Comisia specială ar urma să solicite contribuţii de specialitate din partea experţilor din mediul academic şi cel asociativ, respectiv din partea tuturor autorităţilor publice interesate. Un astfel de proces, fără a echivala cu un veritabil Forum Constituţional, ar aduce robusteţe procesului decizional privind revizuirea Constituţiei, rezultând în formularea unui text precis, predictibil şi stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Veneția, cât și de jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

În lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță. Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare.

Semnatari, în ordine alfabetică:

Marius Balan, conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Lucian Bojin, conf. univ. dr., Facultatea de drept, Universitatea de Vest din Timişoara

Cosmin Cercel, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Nottingham

Miron Damian, comentator/analist politic, neafiliat

Bogdan Dima, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București

Dacian Dragoș, prof. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Cristian Ducu, expert în etică aplicată şi politici publice, neafiliat

Manuel Guțan, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

George Jiglău, lect. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Radu Nicolae, expert anticorupţie, neafiliat

Vlad Perju, prof. univ. dr., Boston College şi Harvard Law School

Ioan Stanomir, prof. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

Mihaela Şerban, conf. univ. dr., Ramapo College din New Jersey

Codru Vrabie, trainer, consultant şi activist pe teme de bună guvernare, neafiliat

Asociația #activAG, Piteşti

Asociația Aradul Civic, Arad

Asociația Bihorul Civic, Oradea

Asociaţia „Dăruieşte Viaţă,” Bucureşti

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România—Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Bucureşti

Asociația „Platforma România 100,” Bucureşti

Asociaţia ProCivic, Baia Mare

Asociaţia Reset, Iaşi

Asociația Rezist, Zürich

Asociația „Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDem Just), Bucureşti

Centrul GlobalFocus, Bucureşti

Centrul pentru Studiul Democraţiei, Cluj-Napoca

Federația „Inițiativa Timișoara”

Fundaţia „Alături de Voi,” Iaşi

Fundaţia Terra Mileniul III, Bucureşti

Geeks for Democracy, Bucureşti

Inițiativa România, Bucureşti

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza Vrea Dreptate, Iași

Diaspora Franța solidară cu România

Diaspora Milano

Grupul Civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid Ro

Protestatari Pro Democrație Londra

Rezist Berlin

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanța

Rezistența din Diaspora

Rezist Dublin

Rezist Galați

Rezist Iași

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Milano

Rezistăm și la Paris

Rezist Toronto

Rezist WMW

#REZISTENȚA

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Un Timbru pentru Dreptate

Umbrela Anticorupţie, Cluj

Lista semnatarilor rămâne deschisă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro