VIDEO Nou protest în fața Ministerului de Interne: "Poliția este complice în afacerile de trafic de ființe umane” / Mesajele "Poliția Ucide" și "Demisia", scrise cu vopsea pe fațada sediului MAI – UPDATE
Câteva sute de persoane au participat duminică seară, în Capitală, la un miting organizat în fața Ministerului de Interne, la inițiativa organizațiilor de apărare a drepturilor femeilor, protestatarii scandând „Poliția Ucide”. Pe fațada sediului Ministerului de Interne au fost scrise cu vopsea neagră mesajele „Poliția Ucide” și „Demisia”. Alți zeci de oameni au ieșit în stradă, duminică, în marile orașe ale țării, nemulțumiți de modul în care au intervenit autoritățile în cazul fetelor ucise în Caracal. „Fiecare dintre noi poate fi în locul Alexandrei, într-un stat care nu funcționează cum trebuie”, au spus organizatorii.
„Politia ucide” sau „Politia este complice în afacerile cu trafic de ființe umane”, strigă protestatarii. Aceștia au de asemenea pancarte cu mesaje precum: „Poliția ucide”, „Noi suntem Alexandra”, „Patriarhatul ucide”, „Cade una, cădem toate”.
„Am venit în această seară aici pentru că in România au loc niște orori, suntem toți în doliu. Este uluitor ce s-a intâmplat la Caracal, tot statul și-a bătut joc de acele copile. Statul acesta este bolnav, și trebuie făcut urgent ceva. Nu se poate să mai mergem cu aceste instituții corupte și incompetente”, spune Rodica, 51 de ani.
„Aproape toate prietenele mele se simt în nesiguranță pe străzi, multe dintre ele au fost înjurate, jignite, unele abuzate de către bărbați pe străzile din București sau în alte medii. Am venit să protestez împotriva acestor comportamente”, a declarat un alt protestatar.
Pe fațada sediului Ministerului de Interne au fost scrise cu vopsea neagră mesajele „Poliția Ucide” și „Demisia”.
Protestatarul Sandu Matei, unul dintre cei care au scris pe sediul MAI, a postat pe Facebook fotografii, cu mesajul „Ministerul Apărării Infractorilor”.
Oamenii au ieșit în stradă și în alte orașe: „Fiecare dintre noi poate fi în locul Alexandrei”
Zeci de oameni au ieșit în stradă, duminică, în marile orașe ale țării, nemulțumiți de modul în care au intervenit autoritățile în cazul fetelor ucise în Caracal, mai relatează Mediafax. „Fiecare dintre noi poate fi în locul Alexandrei, într-un stat care nu funcționează cum trebuie”, au spus organizatorii.
Peste 100 de oameni s-au adunat în centrul Sibiului pentru a protesta față de modul în care au intervenit autoritățile la Caracal.
Sibienii au adus candele și flori și au ținut în mâini pancarte cu pozele Luizei și Alexandrei cu mesajul: „Câți oameni să mai moară? Câți tineri să mai plece? Câți români să mai fie umiliți? Câți ani să mai treacă? Să trăim într-o țară normală”.
De asemenea, unii dintre sibieni au venit cu steagurile României și Uniunii Europene.
Protestul a fost unul tăcut și au participat oameni de toate vârstele, în principal părinți cu copii de vârsta Alexandrei.
Manifestația a avut loc în fața PSD Sibiu, unde localnicii se adună de mai bine de un an, zilnic, pentru a protesta față de modul în care este condusă țara.
Zeci de persoane s-au adunat, și duminică, în fața casei lui Gheorghe Dincă, strigând „Vrem dreptate”.
Oamenii nemulțumiți de modul în care au intervenit autoritățile în cazul celor două tinere ucise au cerut ca autoritățile să vină să stea de vorbă cu ei: „Să vină prim-procurorul aici, să vorbească cu noi”.
Alții au aprins lumânări și fața casei și au adus flori.
În Alba Iulia, peste 20 de persoane, în majoritate tinere de vârsta celor două fete ucise în Caracal, au participat la un protest tăcut.
Participanții au ținut în mâini foi pe care era scris numele fetei de 15 ani, Alexandra, urmat de câte un număr, pentru a da de înțeles că oricine se poate afla în situația ei. De asemenea, cei mai mulți dintre tinerii prezenți în fața Prefecturii din Alba Iulia sunt îmbrăcați în negru, în semn de doliu.
„Alexandra, pentru că fiecare dintre noi poate fi în locul Alexandrei, fata de 15 ani dispărută în Caracal, într-un stat care nu funcționează cum trebuie și nu garantează siguranța cetățenilor săi. Un stat în care durează 19 ore să fii găsit după ce suni la 112″, au scris, pe Facebook, organizatorii protestului.
Diana Filmon, una dintre participante, crede că autoritățile trebuie să își asume responsabilitatea și să ia măsuri pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.
„Am venit la acest protest pentru că, într-o țară în care statul nu îți asigură siguranță, ca femeie poți deveni oricând o victimă, la fel ca fetele din Caracal, și timpul de răspuns la apelul Alexandrei din casa în care a fost și ucisă a fost înacceptabil. 19 ore sunt un timp care te face să te gândești de două ori înainte să suni la 112 când ai o problemă, să te gândeși că ești singur în țara asta fără niște autorități care să aibă grijă de tine”, a spus tânăra.
Și la Satu Mare s-au adunat câteva persoane care au aprins lumânări, lângă mesajul „Alo, 112! Sunt Alexandra și vreau să trăiesc”.
Mesajul a fost vehiculat pe Facebook și se referă la faptul că Alexandra, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă, a sunat la 112 de trei ori pentru a cere ajutor.