Arafat: Peste 70% dintre apelurile la 112 sunt false sau abuzive. Sună bazându-se pe faptul că nimeni nu știe cine este în spatele cartelei
Raed Arafat a declarat că peste 70% din apelurile la 112 sunt false sau abuzive, unul dintre motive fiind acela că apelanții sunt conștienți că autoritățile nu îi pot identifica după cartelele prepay, transmite Mediafax.
„Când venim cu concluzii, nu putem spune ce va fi adoptat la nivel de Parlament sau de Guvern, aceasta este o decizie politică, dar trebuie să semnalăm care sunt problemele. Una din problemele identificate este probelema cartelelor prepay. 70% – 72% din apeluri sunt false sau abuzive la 112 și sunt făcute de pe telefoane fără număr, si atunci înseamnă că nu poți lua nicio măsură. La Bihor, ieri (marți, n.r.) , a sunat o persoană la 112, zicând că se sinucide și a dat diferite indicii.(…) Și-a bătut joc de ei de pe o cartelă, nu știm a cui este”, a explicat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, în momentul în care este cunoscut posesorul cartelei prepay, autoritățile îl pot localiza.
„Dacă știm a cui este cartela, imediat poți lua legătura cu persoana. Vorbim strict din punct de vedere al apelării la 112, nu pe alte aspecte. (…) Apeluri false sunt tot timpul (la 112, n.r.). Dar nu poți lua nicio măsură împotriva acelei persoane. (…) Operatorul nu poate face nimic. (…) Ia din timpul celui care are urgență reală. (…) Suntem obligați să reacționăm chiar dacă apelul e fals”, a mai explicat Arafat.
Șeful DSU a mai atras atenția că, în cazul în care o persoană este conștientă de faptul că numele său este legat de cartela de pe care sună, nu va apela abuziv la 112.
„Ei sună bazându-se pe faptul că nimeni nu știe cine este în spatele cartelei”, a punctat Raed Arafat.
Guvernul a înființat un comitet interministerial condus de Raed Arafat, pentru a îmbunătăți sistemul de urgență 112 și sistemul de localizare, arată un comunicat PSD. Comitetul va prezenta un plan de modificări legislative prin OUG care vor fi adoptate prin lege de Parlament.
Comitetul a avut deja întâlniri, iar în cursul zilei de miercuri va participa la alta.
„Astăzi (miercuri, n.r.) va fi a treia întâlnire, participă STS, participă IGSU, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și alți specialiști. Azi urmează să vină cu propuneri concrete, cu texte – cu texte propuse pe parte legislativă, cu ce trebuie să facem pe partea tehnică. Dacă sunt costuri pentru implementarea AML. Până mâine au termen. Vom discuta toate aceste aspecte și vom vedea ce va fi mâine. Intenția este să terminăm raportul cât mai repede”, a explicat Arafat.
Acest comitet este condus de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat și are în componență reprezentanți ai IGSU, ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciului de Telecomunicații Speciale, și ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
În Parlament a existat o dezbatere largă pe tema cartelelor prepay fiind înregistrate și discutate mai multe proiecte de lege în acest sens. În 2011 o serie de deputați PDL au depus un proiect de lege care reglementa colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay. Proiectul de lege a fost respins la vremea respectivă.
În 2014 un alt proiect de lege pe aceiași temă susținut public de SRI alături de legea denumită Big Brother a fost adoptat de Parlament. Mai exact, Camera Deputaţilor a adoptat în 2 iulie, cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare.
Legea prevedea o perioadă de un an, respectiv până la 1 ianuarie 2016, pentru ca posesorii de cartele preplătite să aibă posibilitatea de a furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.
Proiectul de lege a fost susținut public de șeful SRI, George Maior, președintele de atunci al Comisiei de control SRI actualmente fugarul Sebastian Ghiță, dar și de Laura Codruța Kovesi. După ce a primit votul Parlamentului, proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituție.
Curtea Constituțională a decis în septembrie 2014 că legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituțională.
Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate nu au un caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date”, își motiva CCR decizia, într-un comunicat de presă.