Pentru prima dată la un scrutin prezidențial, campania electorală va fi finanțată de la bugetul de stat
Astăzi începe perioada electorală pentru alegerea președintelui, aceasta urmând să se încheie după publicarea rezultatului scrutinului în Monitorul Oficial, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Instituția amintește că se vor aplica, în premieră, mai multe modificări legislative, iar una dintre noutăți este că, pentru prima dată la un scrutin prezidențial, campania electorală va fi finanțată de la bugetul de stat.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că astăzi începe perioada electorală pentru alegerea președintelui României, aceasta urmând a se încheia după publicarea rezultatului scrutinului în Monitorul Oficial.
La alegerile prezidențiale din acest an, programate în 10 noiembrie (primul tur) și 24 noiembrie (turul al doilea), se vor aplica, în premieră, mai multe modificări legislative privind exercitarea dreptului de vot de către românii din străinătate. Astfel, pentru românii din străinătate, legislația electorală care reglementează alegerile prezidențiale din acest an a introdus:
- Posibilitatea de a vota prin corespondență, astfel încât să fie evitate aglomerația și cozile de la secțiile de votare, dar și costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro.
- Posibilitatea de a vota la o secție de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opțiune pe portalul www.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opțiune cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.
- Posibilitatea de a vota la secțiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23.59 pentru alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
O altă noutate introdusă la alegerile prezidențiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secțiile de votare din țară și din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanție a corectitudinii și transparenței procesului electoral.
În ceea ce privește campania electorală, AEP menționează că, pentru prima dată la un scrutin prezidențial, aceasta va fi finanțată de la bugetul de stat, controlul și rambursarea cheltuielilor fiind efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.
CITEȘTE ȘI: Calendarul alegerilor prezidențiale, aprobat de Guvern