Ursula von der Leyen anunță astăzi distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni / Ce urmează
Preşedinta aleasă a Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, va anunța marți distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni. Luni, Ursula von der Leyen a făcut publică lista comisarilor europeni acceptați, iar printre aceștia apare și Rovana Plumb, contestată de opoziție, care îi cere Vioricăi Dăncilă să renunțe la această nominalizare cât mai este timp, pentru „a nu face România de rușine” în Uniunea Europeană. Premierul a refuzat să facă o altă propunere, deși președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut acest lucru, iar opoziția spune că Rovana Plumb „are toate șansele” să fie respinsă la vot în Parlamentul European.
- Lista comisarilor europeni anunțată luni de Ursula von der Leyen:
Austria: Johannes Hahn
- Belgia: Didier Reynders
- Bulgaria: Mariya Gabriel
- Croatia: Dubravka Šuica
- Cipru: Stella Kyriakides
- Cehia: Věra Jourová
- Danemarca: Margrethe Vestager
- Estonia: Kadri Simson
- Finlanda: Jutta Urpilainen
- Franța: Sylvie Goulard
- Grecia: Margaritis Schinas
- Ungaria: László Trócsányi
- Irlanda: Phil Hogan
- Italia: Paolo Gentiloni
- Letonia: Valdis Dombrovskis
- Lituania: Virginijus Sinkevičius
- Luxemburg: Nicolas Schmit
- Malta: Helena Dalli
- Olanda: Frans Timmermans
- Polonia: Janusz Wojciechowski
- Portugalia: Elisa Ferreira
- România: Rovana Plumb
- Slovacia: Maroš Šefčovič
- Slovenia: Janez Lenarčič
- Suedia : Ylva Johansson
- Cine este Rovana Plumb: A scăpat de urmărirea penală, iar acum e propunerea României pentru funcția de „ministru al Uniunii Europene”
- PNL îi cere lui Dăncilă să o retragă pe Rovana Plumb de pe lista comisarilor europeni. Orban: Actuala nominalizare are toate șansele să fie respinsă în Parlamentul European
- Europarlamentarii USR-PLUS se opun numirii Rovanei Plumb în Comisia Europeană
- Dăncilă, apel către europarlamentarii români pentru susținerea lui Plumb: E interesul României
Marți, președintele ales al Comisiei Europene va anunța repartizarea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.
Calendarul alegerii membrilor Comisiei Europene
Ursula von der Leyn a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene la Summit-ul european din 30 iunie-2 iulie 2019 de la Bruxelles, unde şefii de stat şi de guverne au convenit şi asupra nominalizării preşedintelui Consiliului European, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi preşedintelui BCE.
În 16 iulie, Parlamentul European a ales-o în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, cu 383 de voturi „pentru”, din 733 de voturi exprimate.
În intervalul 16 iulie-26 august, s-a derulat etapa în care statele membre au înaintat propuneri de candidaţi pentru posturile de comisari.
Comisarii desemnaţi urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în intervalul 30 septembrie – 8 octombrie. După audieri, Parlamentul European va da votul final cu privire la componenţa Comisiei în ansamblu.
Comisia Europeană, în noua sa componenţă, îşi va începe activitatea la data de 1 noiembrie 2019.
Nominalizarea, audierile şi învestitura comisarilor (procedură)
Membrii Comisiei sunt aleşi printr-un sistem de rotaţie stabilit de către Consiliul European, conform căruia statele membre sunt tratate în mod absolut egal în ceea ce priveşte stabilirea ordinii de rotaţie şi a duratei prezenţei reprezentanţilor lor în cadrul Comisiei. Un alt criteriu care trebuie respectat este cel al diversităţii demografice şi geografice a statelor membre, potrivit articolului nr. 244 din Tratatul privind Funcţionarea UE (versiunea consolidată).
Potrivit Tratatului UE (art. 17), preşedintele ales al Comisiei Europene trimite scrisori oficiale către şefii statelor membre, invitându-i să propună candidaţi pentru posturile de comisari.
Fiecare dintre cei 28 (27 fără Regatul Unit) de comisari – câte unul din fiecare stat membru – primeşte responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea preşedintelui Comisiei. Urmează audierile în cadrul comisiilor de specialitate din PE.
Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.
Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.
Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.
Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.
După ce au primit aprobarea Parlamentului, preşedintele şi comisarii sunt numiţi în mod oficial de Consiliul UE, care hotărăşte cu majoritate calificată.
CITEȘTE ȘI: Noua Comisie Europeană va fi formată din 13 femei şi 14 bărbaţ