Sari direct la conținut

UPDATE: Cazul Caracal. Procurorul care a așteptat până dimineață pentru percheziția în "casa groazei" nu își poate relua activitatea, a decis instanța

HotNews.ro
UPDATE: Cazul Caracal. Procurorul care a așteptat până dimineață pentru percheziția în "casa groazei" nu își poate relua activitatea, a decis instanța

Procurorul Cristian Popescu, cel care s-a ocupat de dosarul dispariției Alexandrei, a cerut luni ICCJ să-i anuleze suspendarea din funcție dispusă de CSM, argumentând că decizia de a nu pătrunde în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6.00 dimineața a fost luată de comun acord cu polițiștii pentru a evita riscul ca probele să devină nule. Magistrații instanței supreme i-au respins solicitarea, iar decizia este definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Popescu Cristian Ovidiu împotriva Hotărârii nr.7P din 1 august 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr.13/P/2019. Definitivă”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Avocatul lui Cristian Popescu a cerut anularea deciziei CSM din 1 august prin care procurorul a fost suspendat din funcție până la încheierea cercetării disciplinare a Inspecției Judiciare.

„Se spune că nu s-a intervenit în locuință, deși era o stare de necesitate în acest sens. Se face o confuzie aici legat de atribuțiile poliției și ale procurorilor vizavi de salvarea vieții unei persoane. Pentru a salva, poliția are obligația să intervină, pentru că aceste norme cad exclusiv în sarcina lor. Este diferență evidentă între două acțiuni – salvarea vieții și actele de urmărire penale. Ambele cad în sarcina lucrătorilor de poliție. (…) Lucrătorii de poliție s-au organizat prin prisma organizării șefilor, din dispoziția conducerii IPJ Caracal. Nu a intervenit procurorul. Dânsul nici nu a fost la fața locului, nu avea cum să se opună acțiunii organelor de poliție, ba din contră. Când i s-a repartizat dosarul a dat dovadă de activitate intensă susținută”, a spus avocatul, citat de Mediafax.

Potrivit apărătorului, s-a creat o confuzie între atribuțiile poliștilor și cele ale procurorilor.

„Polițiștii erau obligați să intervină și nu era nevoie de acordul dânsului. Apoi se menționează că a stat în pasivitate și după obținerea mandatului, a generat o percepție a opiniei publice cu privire la fragilitatea actului de justiție.(…) Au mai fost articole în presă că fata se auzea țipând și polițiști nu au intervenit pentru că procurorul nu a permis. Sunt chestiuni care nu au legătură cu realitatea. Se poate deschide o cutie a Pandorei”, a mai spus acesta.

La rândul său, procurorul a spus că probele din casa lui Gheorghe Dincă ar fi putut fi declarate nule.

„Inspecția Judiciară face afirmația că nu s-a solicitat judecătorului intrarea înainte de ora 6. Nu există. (…) Organele de urmărire penală și procurorul au făcut o apreciere în baza organelor trimise la fața locului. Fata a sunat la 112 cu 15 ore în urmă, era într-o stare de pericol. (…) Noi am avut mandatele la 3.04 și aprecierea flagrantei s-a făcut la acel moment. Atunci nu era o activitate, nu era lumină nici în curte, nici în casă. Nu se auzea nimic, nu se identificase acel autoturism. Când s-au întors de la fața locului au spus că nu era nimeni. Și s-a stabilit ca percheziția să se stabilească în mod legal la 6, de comun acord. (…) Riscul era ca, intrând fără să respect regulile percheziției ca acele probe să nu poate fi folosite în procedura penală pentru că erau ridicate intrând înainte de ora 6 și consecințele se pot vedea acum. Probele de atunci sunt cele ridicate de noi.”, a spus procurorul.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care s-a ocupat de cazul Caracal, a fost suspendat din funcție, în urma deciziei din 1 august a Secției pentru procurori a CSM, întrunită pentru a discuta cazul lui, după ce Inspecția Judiciară a început ancheta disciplinară.

Inspecția a propus CSM suspendarea acestuia din funcție până la încheierea cercetării disciplinare. Procurorul Ovidiu Popescu nu ar fi permis polițiștilor să încalce mandatul de percheziție și să descindă în casa lui Gheorghe Dincă din Caracal înainte de ora 6:00.

„Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, se arată în informarea Inspecției Judiciare.

De altfel, Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, a declarat că a propus procurorilor care se ocupau de dispariția Alexandrei să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea din Constituție care le permitea acest lucru, însă procurorii nu au fost de acord, deoarece nu erau siguri că victima este acolo.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro