Sari direct la conținut

Haos la Londra: Președintele Camerei Comunelor a respins un nou vot asupra acordului lui Boris Johnson privind Brexit-ul/ Comisia Europeană confirmă că ia în calcul amânarea VIDEO

HotNews.ro
Brexit, Foto: PublicDomainPictures.net
Brexit, Foto: PublicDomainPictures.net

Premierul Boris Johnson a eșuat să supună acordul Brexit la vot în ședința de luni a Parlamentului britanic, după ce a fost forțat de Legislativul de la Londra să-i trimită președintelui Consiliului european Donald Tusk o scrisoare prin care cere amânarea ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar, programată să aibă loc la 31 octombrie. Cu 10 zile înainte de expirarea termenului, divorțul de UE stârnește noi tensiuni pe scena politică de la Londra, cu dezbateri interminabile legate de aprobarea acordului, ieșirea fără acord sau organizarea celui de-al doilea referendum prin care oamenii să decidă ceea ce politicienii nu au reușit de mai bine de trei ani și jumătate.

UPDATE 18.35: Marea Britanie a spus luni că Uniunea Europeană a acceptat scrisoarea trimisă de premierul Boris Johnson care cere o amânare a Brexitului și o ia în considerare.

”Aceasta a fost transmisă cu respectarea secțiunii 1 a Actului Benn, a spus negociatorul şef britanic pentru Brexit, Steve Barclay. ”Președintele Consiliului European a acceptat cererea ca validă și a indicat că o ia în considerare, iar statele membre sunt consultate”. (Reuters)

UPDATE 18.25: Purtătorul de cuvânt al premierului a spus că Boris Johnson este dezamăgit, pentru că Bercow a ”refuzat șansa” de a produce Brexitul, care a fost dorința poporului britanic.

UPDATE 17.38: Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni votarea acordului Brexit. El a argumentat că Parlamentul s-a pronunțat deja asupra subiectului în ședința de sâmbătă.

UPDATE 17.32: A început dezbaterea în Parlamentul de la Londra. Președintele Camerei Comunelor face o declarație.

UPDATE 16.53: Premierii Scoției și Țării Galilor au trimis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare prin care susțin varianta amânării ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, argumentând că un nou răgaz este necesar pentru ca parlamentarii de la Londra să ajungă la o soluție privind acordul sau chiar să decidă organizarea unui nou referendum.

UPDATE 13.30: În ciuda abordării neortodoxe a premierului Boris Johnson, Comisia Europeană analizează cererea de amânare a ieșirii Marii Britanii din UE, notează Guardian.

Liderii UE urmăresc cu atenție evenimentele de la Londra, din această săptămână, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, transmițând însă că pașii de urmat, după solicitarea de extindere a art 50, depind în esență de britanici.

„Am luat act de votul Camerei Comunelor și de solicitarea Marii Britanii de extindere a Art.50 până la data de 31 ianuarie 2020. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, se consultă cu liderii celor 27 de state membre. Regatul Unit este cel care trebuie să explice pașii de urmat. Pe de altă parte, UE a demarat procesul de ratificare ( a noului acord convenit săptămâna trecută -n.red)”, a declarat Mina Andreeva.

Guvernul lui Boris Johnson a insistat, duminică, asupra faptului că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie și intenționează să supună la vot noul acord în cursul zilei de luni. Cu toate acestea, este neclar cum va reuși să impună pe agenda Parlamentului acest vot.

Subiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Comunelor, iar președintele acestui for, John Bercow, este așteptat să facă o declarație cu privire la procedurile care vor urma imediat după deschiderea sesiunii parlamentare la ora 15.30, ora locală.

Membrii Partidului Laburist și-au anunțat intenția de a obține sprijinul altor partide din Legislativul de la Londra pentru adoptarea amendamentelor care l-ar putea forța pe Boris Johnson să-și abandoneze planurile. Conturarea unor noi alianțe la nivelul Parlamentului de la Londra ar putea schimba planurile prim-ministrului Boris Johnson, acesta putând fi obligat să adopte o ieșire mai înceată din Uniunea Europeană sau chiar să abandoneze proiectul Brexit.

Johnson a înregistrat însă o înfrângere în fața Parlamentului, în ședința extraordinară de sâmbătă, parlamentarii din Camera Comunelor blocând un vot asupra noului acord pe care premierul l-a convenit cu liderii de la Bruxelles în cursul săptămânii trecute. Blocarea deciziei de către opoziție (laburiști și conservatorii rebeli) a avut ca miza forțarea mâinii lui Johnson. În lipsa aprobării acordului, acesta a fost obligat prin lege să trimită președintelui Consiliului European o scrisoare prin care să ceară extinderea art. 50 din tratatul european, respectiv amânarea Brexit-ulu până la 31 ianuarie.

Într-o mișcare ce a fost amplu criticată, premierul a trimis două scrisori- una prin care cerea amânarea și pe care nu a semnat-o și una semnată, asumată, prin care transmitea că, în calitate de premier, nu dorește încă o amânare.

Liderii UE privesc cu uimire întreaga desfășurare a crizei de la Londra și de semnalele contradictorii care vin dinspre politicienii britanici.

Este greu de crezut însă că cele 27 de stat membre ale UE nu vor acorda o nouă amânare a ieșirii din blocul comunitar, având în vedere impactul pe care l-ar avea pentru toate părțile implicate un Brexit haotic, fără niciun acord.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro